Adrian Cronin - Hard-to Beat G

Säsongsstart för ATG Riders League

På lördag den 7 mars är det dags för årets första omgång av ATG Riders League hos Kungsbacka Ridklubb. I ett pressmeddelande berättar Svenska Ridsportförbundet om upplägget för 2020 och intervjuar Adrian Cronin, vinnare av två omgångar förra året.

Läs hela pressmeddelandet här:

I fjol var det en irländsk skåning som rönte stora framgångar. Adrian Cronin vann två omgångar med Hard To Beat G – det egensinniga stoet med det vinnande namnet.

​När Adrian Cronin kom till Sverige för 14 år sedan var det med både irländskt horsemanship och holländskt träningsupplägg på erfarenhetskontot. Och det holländska upplägget är något han håller fast vid. Inspirerad av sin tidigare arbetsgivare Jeroen Dubbeldam jobbar Adrian hästarna gärna två, ibland tre, gånger om dagen.

Att det egensinniga stoet Hard To Beat hamnade hos Adrian var egentligen ingen högoddsare. Otaliga timmar i sadeln i kombination med en medfödd fallenhet har gjort honom till en ryttare som ofta tar sig an de där hästarna som kräver lite extra.
– När en kompis till mig hittade henne i Danmark ringde han direkt till mig. Då var hon sju år, stod i ett hörn och ingen kunde rida henne… Men jag fick en bra känsla direkt när jag satt upp, berättar Adrian.
Tillsammans har ekipaget stått som segrare i mängder av klasser. Bland annat i ATG Riders League.
– Den enda gången hon står still och är nöjd är när hon står på prisutdelningen. Men hemma gäller det att få henne att vilja jobba med mig och aldrig ha bråttom. Ibland kan det ta 45 minuter, ibland kan jag behöva jobba med henne i flera timmar.

Förutom att Adrian har en hel del elever, förmedlar och säljer han även hopphästar utomlands. Främst till USA, men även till Europa.
– För min del kommer arbetet först, sedan är det döttrarna och deras sportsatsningar och först efter det kommer mitt eget tävlande. Därför är det så roligt med ATG Riders League. Det är bra prispengar och upplägget kräver att man har en plan för att man ska kunna stå som slutvinnare av en omgång. Först ska kvalet ridas, sedan gäller det att vara tillräckligt snabb i heatet och slutligen ska man ha tillräckligt mycket höjd och speed kvar till Winning Round. Det handlar om att känna sin häst och att rida smart. Jag gillar det verkligen.

ATG Riders League genomförs vid två tillfällen under våren. Först ut är Kungsbacka och därefter blir det Sundbyholm vecka 17. Nytt för i år är att tre heat blir på 1,35-nivå och två heat rids i den nya Grand Prix-serien över 1,50-hinder. Men tävlingen är fortsatt skräddarsydd för ATG:s spelvarumärke V5.
– Det är fantastiskt bra för hoppsporten. Med spelet breddar vi engagemanget och ju mer vi kan attrahera nya människor, desto större chans är det att vi kan få in nya hästägare och sponsorer till ridsporten, säger Adrian, som satsar på start även i årets serie.​
​– Absolut, jag kommer att rida den lägre divisionen nu den första omgången i Kungsbacka.

Kommer vi få se dig vinna?
​– Haha, jag älskar ju att vinna. Och det gör även Hard To Beat, så vem vet.

Start- och resultatlistor Kungsbacka

Equisport.tv sänder live

Så här rids ATG Riders League 2020:

Delfinaler

  • Kungsbacka Ridklubb 7 mars
  • Sundbyholms HC Ryttarförening 25 april
  • Åby Ridklubb, 29 augusti
  • Halmstad Fältrittklubb 26 september
  • Flyinge Hästsportklubb 3 oktober

Prispengar i alla heatfinaler lördag eftermiddag: 5 000 kronor, 3 000 kronor

Prispengar winning round lördag kväll
ATG Riders League Grand Prix (1,45/1,50): 60 000 kr, 40 000 kr, 20 000 kr, 10 000 kr, 5 000 kr (totalt 135 000 kronor)
ATG Riders League (1,35): 20 000 kr, 12 000 kr, 8 000 kr, 4 000 kr, 2 500 kr, 1 500 kr (totalt 48 000 kronor)

 

Tidsprogram i omgångarna
Torsdag
Kval 1,35. 24 ekipage går vidare till tre heatfinaler lördag eftermiddag
Kval Grand Prix i 1,45. 20 ekipage vidare till två heatfinaler lördag eftermiddag

Fredag
Arrangörens egna klasser.

Lördag
12.30: Tre heat med åtta startande vardera i 1,35 (bed. C)
Cirka 14.00: Två heat med tio startande vardera i ATG Riders League Grand Prix 1,50 (bed A:0)

19.45: Winning round med tio startande i 1,35 (bed A:0)
Därefter: Winning round med tio startande i ATG Riders League Grand Prix 1,50 (bed A:0)

Finaler
Totalt 24 ekipage enligt poängtabellen från delfinalerna i ATG Riders League 1,35 går till ligafinal med förhöjda prispengar. Tid och plats meddelas senare.

Totalt 16 ekipage enligt poängtabellen från delfinalerna i ATG Riders League Grand Prix går till ligafinal med förhöjda prispengar. Tid och plats meddelas senare.

Fullständiga regler ATG Riders League finns här

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.