Henrik von Eckermann - Glamour Girl

Seger för Henrik med nya stoet: ”Hon är speciell och ganska märrig”

I söndagens första klass på Stockholms Stadion, en tidshoppning 1.50, blev det seger för Henrik von Eckermann och Glamour Girl med två sekunders marginal till tvåan.

Henrik berättar om segerritten hur han visste att han kunde vinna över tvåan Marlon Modolo Zanotelli med Grand Slam VDL:

– Jag såg hans ritt och jag visste att min häst är snabbare än hans, så om jag red samma vägar och vi inte rev skulle jag slå honom.

Angelica Augustsson Zanotelli – som var den av svenskarna som höll nollan längst igår i Grand Prix – fortsatte idag att visa fin form och tog fjärdeplatsen i klassen med Nintender Star.

En av USA:s ledande hästägare

Henrik har ridit segerhästen Glamour Girl (10 år, KWPN, VDL Zirocco Blue x Caletto I) i nästan ett år – men efter det mer sparsamma tävlandet under pandemin känns det som att det är en ”ny” häst.

Ägare är Robin Parsky, som är en av USA:s ledande hästägare och även äger Kent Farringtons topphäst Gazelle. I vintras var Henrik över i Wellington eftersom att Parsky har en bas där, och Glamour Girl vann en stor klass där.

Henrik och hans fästmö Janika Sprunger fick möjlighet att ha hästen tack vare att Robin Parsky är kompis med Janikas – och nu även Henriks – mångårige hästägare Georg Kähny. Kähny ägde tidigare båda Janikas topphästar Palloubet d’Halong och Bacardi, som båda sålts till Jan Tops.

Parskys man Gerald är en framstående finansman och miljardär, som varit presidentrådgivare och som tillsammans med Robin även är engagerad inom välgörenhet, framförallt inom utbildningsområdet.

Speciell och ganska märrig

Henrik berättar att Glamour Girl har en speciell personlighet.

– Hon är lite speciell, och ganska märrig. Man kan inte ha henne så länge på framridningen, utan bara ta två-tre språng och sedan gå in. Då är hon hur fin som helst., berättar Henrik.

Henrik tog henne inte med på prisutdelningen, utan satt då på Geir Gulliksens skimmel Grandino H.

Är hon en snabb tidshoppningshäst, eller ska hon gå högre klasser framöver?

– I nuläget och framöver så håller vi oss på den här nivån (145-150), och det gör hon mycket bra. En Grand Prix som GCT:n igår vet jag inte om det kommer gå, det är nog på gränsen.

Vet han varför det blev ett nerslag i LGCT Grand Prix med King Edward igår?
– Min häst hoppade fantastiskt, jag vet inte riktigt vad som hände.

Hur blir det med pensionären?

Vi frågar honom också om vad som nu händer med Tovek’s Mary Lou som blivit pensionär. Ska hon betäckas?
– Hon går hemma hos oss nu, och vi kommer inte göra något avelsmässigt på ett år. Vi får se om sedan ska få föl själv, eller om vi gör något med embryotransfer.

Reporter: Cecilia Lönnell

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.