Main Road är uppfödd av Marina Björkman och rids av Shane Sweetnam för Irland. Foto: Rolf Stenberg

Shane Sweetnam rider svenskt

Många framgångsrika svenskfödda hästar tävlas av utländska ryttare, en av dem med flest SWB-hästar i stallet är Shane Sweetnam.

Irländaren Shane Sweetnam är välbekant i Sverige efter att ha köpt många hästar här genom åren. Under det legendariska meetinget Dublin Horse Show i helgen red irländaren helt svenskt i klasserna. Med Cyklon, den godkände hingsten som en gång i tiden reds av Niklas Arvidsson, plockade han placeringar.  Cyklon, som är uppfödd av Bo Lindroos i Visslanda, är numera 17 år och är en av de hästar som hjälper SWB på rankningslistorna genom att plocka placeringar och prispengar. Justn u är hingsten rankad på 13:e plats.

Hingsten Cyklon 1083 riden av Shane Sweetnam för Irland. Foto: Rolf Stenberg

Ett av Sweetnams stora framtidshopp är den av Marina Björkman uppfödde Main Road, endast tio år gammal och ett verkligt löfte för ägarna Sweet Oak Farm och Seabrook LLC. I den rankning över hur SWB står sig i konkurrensen om intjänade prispengar som avelsförbund är det Main Road som är på femte plats.  Den platsen har han efter etablerade stjärnor som Hansson WL, Bianca, H&M Flip’s Little Sparrow och Zacramento. Se filmen nedan om hur det populära ekipaget togs emot under helgen som resulterade i felfri grundomgång i Nations Cup för Irland och en tionde plats i den avslutande Grand Prix-klassen.

Shane Sweetnam och Main Road under Dublin Horse Show i helgen

Main Road visades som ung 2,5-åring på Bollerup för SWB i rådgivande bedömning.

Main Road som ung, ännu ej tre år fyllda. Foto: Kim C Lundin
Main Road som ung, ännu ej tre år fyllda. Foto: Kim C Lundin

Cyklon verkade som avelshingst i Sverige mellan 2005-2012 och ur årgången född 2010 finns det 19 registrerade hästar. Inget dåligt resultat när två av dem fanns med i 7-årsklassen i Falsterbo 2017.

Julia Johansson med Cyklon-avkomman Miss Quickly, uppfödare Maria Rasmusson. Foto: Kim C Lundin
John Hickey på Cyklon-sonen The Right Way som är hans egen uppfödning. Foto: Kim C Lundin

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.