Peder Malin Henrik Stockholm Stadion Global

Sju svenska ryttare klara för Global Champions Tour på Stockholms Stadion

Som vi har längtat! Snart, den 18-20 juni, är det dags för Global Champions Tour på Stockholms Stadion. Självklart får vi se Peder Fredricson – som nu leder i LGCT! – men ytterligare sex svenska ryttare har nu tagits ut för att tävla på den anrika arenan.

Sju svenska hoppryttare får chansen i de prestigefyllda tävlingarna på Stockholms Stadion när Longines Global Champions Tour kommer till Sverige 18-20 juni.

Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek har redan platser till varje GCT-tävling eftersom de tillhör lag i Global Champions League, lagtävlingen som också fungerar som kval till den stora Grand Prix-klassen.

Som värdland har Sverige ytterligare fyra platser att fördela. Förbundskapten Henrik Ankarcrona har gjort sitt val och det blir Malin Baryard Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Douglas Lindelöw och Angelica Augustsson Zanotelli som får chansen att rida i Stockholm.

– Det är väldigt roligt att ha en deltävling i Sverige och det betyder såklart jättemycket för ryttarna att få rida på hemmaplan. För mig som förbundskapten är det värdefullt att kunna ge fler ryttare chansen att rida de här klasserna, säger Henrik Ankarcrona.

Förra året fick tävlingarna ta en ofrivillig pandemipaus. Men 2019 var det folkfest på Stadion och fantastiska svenska framgångar med Peder Fredricson högst upp på pallen och Malin Baryard Johnsson på andraplats. Ett svårslaget resultat.
– Det skulle vara att vi har svenskt på plats 1-2-3 i så fall, säger Ankarcrona och skrattar.

Efter förra helgens makalösa fest i St Tropez, där Peder stod överst på pallen tre gånger – och den tredje gången i den stora Grand Prixklassen, med Henrik von Eckermann på andra plats – så känns inte Ankarcronas skämt bara som ett skämt.

– Det är en väldigt viktig tävling som uppladdning inför OS. Det är fantastiskt roligt om det blir framgångar, men allra viktigast är att det blir en bra uppladdning för hästar och ryttare, tillägger han.

Under tävlingarna får även fyra svenska U25-ryttare chansen att rida internationella klasser under Lövsta Future Challenge’s flagg. Dessa ryttare presenteras under nästa vecka.
Lövsta Future Challenge arrangerar också klasser för unga sjuåriga hopphästar.

På grund av coronarestriktioner blir årets evenemang publikfritt. Men SVT sänder de största klasserna varje dag:

Fredag 18 juni
GCL, lagtävling 1 kl 15.45-18.30 SVT Play

Lördag 19 juni
GCL, lagtävling 2 kl 13.15-16.00 SVT2/SVT Play
LGCT Grand Prix kl 16.55-19.15 SVT2/SVT Play

Söndag 20 juni
155-hoppning med omhoppning 13.45-15.30 SVT2/SVT Play

Tävlingens alla klasser kan ses live via GCTV (betal-TV)

Arrangörens hemsida

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.