Nick Skelton och hans OS-guldhäst Big Star vid segern i Rolex Grand Prix i Aachen 2013. Foto Kit Houghton/Wikimedia.  Nick Skelton vid lagguldet i OS i London 2012.  Foto FEI

Slagsmålet i Göteborg – slutet på 12 års samarbete

I tolv år i början av sin karriär jobbade hoppikonen Nick Skelton för legendariske Ted Edgar. Men samarbetet tog ett abrupt slut en kväll i Göteborg.

I sin bok Gold: My Autobiography (min självbiografi), som kom ut på engelska för två år sedan och ännu inte översatts till svenska, berättar den brittiska hoppryttaren Nick Skelton om sitt liv.

Från det att han var tonåring hade han en internationell karriär inom hoppningen. Den började med ett individuellt guld och lagsilver vid Junior-EM 1975 och kunde ha slutat efter att han brutit nacken 2000. Men han gjorde en mirakulös återhämtning och 2002 började han tävla igen. Karriären kröntes med det individuella OS-guldet i Rio 2016.

 


 

I början av karriären, i tolv hela år, jobbade Nick för Ted Edgar, framstående hoppryttare, tränare och affärsman inom hoppsporten – men också en person som kunde göra sig ovän med folk.
I boken Gold berättar Nick bland annat följande historia, om hur det gick till när hans mångåriga samarbete med Ted tog slut en kväll i Göteborg:

”1985 skulle vi åka till en tävling i Göteborg (Gothenburg Horse Show/Reds anm).
John Whitaker, Malcolm Pyrah, David Broome och Liz Edgar red alla där. Den första dagen gick det inte så bra för våra hästar. och när min chef Ted Edgar kom var han inte på bästa humör.
Han skällde på Liz och sa att hon var värdelös och inte kunde rida.
Jag fick samma behandling.

Alla mina vänner gratulerade mig till min son Daniels födelse, men det kom inte ett ord av lyckönskningar från Ted.
Jag gick in i Ryttarbaren för att hålla mig undan. Ted pratade med Eddie Macken. Jag gick in och satte mig för att ta en drink.
Eddie hade ingen aning om vad som pågick, så han skämtade med Ted och sa ”Ni sätter väl in en babysäng i lastbilen nu?”.
Ted svarade ”Den där lilla horungen kommer inte in i min lastbil.”
Jag hörde det och gick ut därifrån. Jag kokade. Jag gick tillbaka till stallarna och satte mig ner och tänkte, att nu får det vara nog. Jag hade stått ut med honom tillräckligt. Jag måste tänka på min framtid. Den där elaka kommentaren var droppen som fick bägaren att rinna över.

Jag tog av mig stövlarna och lämnade stallet. Jag gick in i hotellfoajén och Ted satt i en soffa och pratade med Liz. Medan jag gick mot hissarna ropade han:
”Vart är du på väg, din värdelösa sopa?”
Jag ignorerade honom. Jag gick för att träffa Malcolm. Han kunde se att jag var fullkomligt rasande och frågade hur det var fatt. Jag berättade att om Ted sa ett enda ord till till mig så skulle jag slå in huvudet på honom.
Malcolm försökte lugna mig, men jag var inte mottaglig för det. Jag kunde inte ta mer smädelser.

Jag tog hissen ner till foajén och såg att Ted fortfarande satt med Liz i soffan.
När jag kom gående vräkte han ur sig en ny kommentar. Jag kan inte ens minnas vad han sa, men det gjorde mig rasande. Jag såg rött, det blev alldeles tomt i huvudet. Jag gick fram och bad honom att säga om det där.
Det gjorde han.
Jag slog till honom med knytnävarna två gånger, höger och vänster. Vi hamnade på golvet i ett slagsmål och jag gav honom en spark medan vi låg ner.
Nu kom hotellpersonalen och kastade ut mig.
Jag gick ner till stallarna och kände mig mycket bättre, men jag visste att detta var slutet.”

 


 

Ted Edgar gick bort ett år efter att Nicks bok kommit ut. På hans begravning sa Nick Skelton:
“Ted var en innovatör inom sporten, som drog in kommersiella investerare som vi aldrig hade sett förr och kanske aldrig kommer att se senare. Han var årtionden före sin tid i det avseendet. Jag red för Ted och Liz i början av min karriär i tolv år och skulle kunna skriva en bok enbart om den ”underhållande” tiden. Men det var också en tid när jag lärde mig mycket som skulle vara till nytta för mig i framtiden.
Ted var en färgstark karaktär och en fantastisk ambassadör för sporten, men han var också en hård uppdragsgivare och jag är enormt tacksam mot honom eftersom jag aldrig skulle ha uppnått vad jag gjort om det inte vore för Ted och Liz.” •••

Här kan du se en bild på Nick, Ted och Liz från den tiden det begav sig > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.