Foto Kim C Lundin, PSV Jean Morel

Direkt från världscupen i Lyon: Seger för Martin Fuchs

Inga svenskar i omhoppning, men en nog så spännande sådan blev det när världscupens andra ben gick i franska Lyon. Segern gick till Schweiz och en ganska ny flygande holländare säkrade ledningen i ligan.

Henrik von Eckermann som vann 1.60 igår och Petronella Andersson som varit topplacerad i de stora klasserna i Lyon hade inte sin dag idag, efter fyra nerslag med Castres van de Begijnakker utgick Petronella och Henriks Hollywood V var inte redo för muren i världscupbanan, där blev det två stopp och uteslutning.

Segern gick till schweiziska fenomenet Martin Fuchs med hans 14-åriga klippa Chaplin – som red snabbt i omhoppningen och verkligen släppte alla spärrar i sista linjen.

Holländske Kevin Jochems som vann i Oslo tog idag en poänggivande sjundeplats och säkrade därmed sin ledning – och nästan en finalplats – i världscupen.

Omhoppning

Frankrikes Edward Levy går ut sist och rider mycket, mycket snabbt, men får ett nerslag och därmed går segern till Martin Fuchs.

Steve Guerdat och Victorio des Frotards går ut på max, men får ett nerslag och backar av lite mot slutet.

Många ryttare satsar hårt i omhoppningen och det blir många nerslag.
Martin Fuchs och 14-årige Chaplin satsar ännu mer, men håller alla bommar kvar i skållorna. Med tiden 34.50 tar han ledningen.
Eduardo Pereira De Menezes med H5 Chaganus tar ledningen med 35.14.
Max Kühner med Elektric Blue P är felfri, och tiden visar sig räcka till en pallplats.

Brittiska Holly Smith som visat toppform den senaste tiden får nu ett nedslag men är snabbast av fyrafelarna i omhoppningen och tar en fjärdeplats.

Daniel Deusser med Killer Queen satsar ordentligt i omhoppningen, men river ett hinder och blir femma.

Kevin Jochems med Turbo Z som segrade i Oslo får nu fyra fel i omhoppningen och tar en sjätteplats med värdefulla världscuppoäng.

José María Larocca med Finn Lente får två nerslag – utan dem skulle den snabba tiden ha räckt till en andraplats.

Andra startgruppen:

Totalt går elva ekipage vidare till omhoppning.

Jos Verlooy, Belgien med Luciano van het Geinsteinde är sista startande och börjar bra. Men även detta ekipage tappar bommar och det blir totalt 8 fel.

Tysklands Christian Ahlmann med Clintrexo Z river första hindret och efter ungefär halva banan väljer han att utgå.

Edward Levy med Rebeca LS är publikens sista chans att få se en hemmaryttare i omhoppning. Med spänstiga språng och även en smula tur blir det äntligen ett franskt ekipage som går vidare.

Även Niels Bruynseels, Belgien, med Delux van T & L river, fyra fel och ingen omhoppning.

Irländske Darragh Kenny med VDL Cartello får ett nerslag.

Tidigare långköraren som världsetta, Steve Guerdat, Schweiz rider idag Victorio des Frotards och de bevisar att de är ett av världens absoluta toppekipage – felfritt och tionde ekipage till omhoppning.

Franske Simon Delestre vann med publikfavoriten, den lille, nu 16-årige Hermes Ryan en klass i Lyon i veckan. Annars har han det lite tufft på hästfronten just nu, då hans OS-häst Berlux Z nyligen såldes till Irland. Nu rider han Tinka’s Hero Z och även han river hela tre hinder.

Schweiziske Martin Fuchs med Chaplin nuddar många bommar, men blir ändå det nionde felfria ekipaget.

Ännu en hemmaryttare river, Nicolas Delmotte med Ilex VP, och får även ett tidsfel, totalt 9 fel.

Max Kühner, Österrike och Elektric Blue P har bra koll på tiden och rider felfritt – noll fel och klar för omhoppning.

Tysklands Daniel Deusser, världstvåa, och hans topphäst Killer Queen får plötsligt banan att se liten och lätt ut – vi får äntligen ännu ett ekipage till omhoppning.

Henrik von Eckermann och blott 9-åriga Hollywood V går ut med startnummer 29 och får lite extra applåder av publiken, han är ju den stora segraren från gårdagskvällen. Den här hästen har aldrig gjort något i det här formatet tidigare och han vågar inte hoppa muren. Efter andra stoppet är de uteslutna.

Kevin Staut och Tolede de Mescam Harcour river även han. HIttills har inte publiken i Lyon fått se ett enda felfritt hemmaekipage.

Även i gruppen med de högst rankade ryttarna faller många bommar idag.

Scott Brash och Hello Jefferson tappar hela fyra bommar och får även ett tidsfel, totalt 17 fel.

Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, med Grand Slam VDL river även han, fyra fel och ingen omhoppning.

Julien Epaillard med Billabong du Roumois, en häst han ridit sedan i somras, får ett nerslag.

Tidsfelen fortsätter att trilla in, även Olivier Robert, Frankrike och Vivaldi des Meneux får ett, samt två nerslag, totalt 9 fel.

Denis Lynch och Cristello blir första nolla i den andra gruppen.

Jerome Guery, Belgien, som nu gått upp på världsrankingens topp tio, rider idag sin OS-häst Quel Homme de Hus. De gör en vacker och felfri runda men lyckas få ett tidsfel.

Tysklands Marcus Ehning med Stargold är först ut i den andra gruppen och river direkt i kombinationen. Marcus har nyligen avtackat sina två topphästar och 10-åriga Stargold är en lite grönare häst och ekipaget slutar på 12 fel.

Första startgruppen:

Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z fick fyra nerslag och valde sedan att utgå. De kommer även att rida i Verona nästa helg.

Hittills är fem ekipage klara för omhoppning:
José María Larocca, Argentina, med Finn Lente, brittiska Holly Smith med Denver, Bryan Balsiger, Schweiz, med AK’s Courage, Eduardo Pereira De Menezes från Brasilien med H5 Chaganus, och holländske Kevin Jochems med Turbo Z.

Sex ekipage har fått tidsfel i klassen.

Inför världscupen:

Lineup för dagens världscuptävlingar i Lyon! (ej alla 40, dock) Foto PSV Jean Morel

När Lyon Grand Prix avgjordes med en bana på 1.60 på fredagskvällen tog Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z en tredjeplats och en prischeck på cirka 150.000 kronor. Igår lördag gick nästa stora klass, Equita Masters, där Henrik von Eckermann och Glamour Girl tog sin första 1.60-seger och Petronella var fyra med Halita O.

Idag söndag rids världscupen i Lyon med 40 ekipage i startlistan och först ut av svenskarna är Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z som har startnummer 17. Henrik von Eckermann med Hollywood V går ut med startnummer 29.

I startfältet har de konkurrens av bland andra Steve Guerdat, Martin Fuchs, Scott Brash och Daniel Deusser.

Klassen startar idag klockan 13:30 och sänds i SVT 2 och SVT Play. Du kan även följa klassen direkt här hos Ridenews!

Startlista > > >

Sändningen på SVT Play > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.