Lutfi Kolgjini Peder Fredricson

Spännande möte mellan Peder och travprofilen

Vid Skånsk Hästnäringsdag på Jägersro bjöds publiken på ett långt och intressant samtal mellan Peder Fredricson och travtränaren Lutfi Kolgjini.

Under ledning av Radiosportens Christian Olsson arrangerades ett möte mellan Peder Fredricson och travtränaren Lutfi Kolgjini i samband Skånsk Hästnäringsdag på Jägersro.
Lutfi har utsetts till ”Årets Tränare” vid Hästgalan två gånger (2010 och 2015). Säsongen 2015 vann han även ligan över Sveriges vinstrikaste träningsstall med totalt 30,1 miljoner kronor inkört under året.
De pratade om skillnaderna mellan trav och hoppsport, om foder, om barfotahästar och mycket mer under det 90 minuter långa samtalet.

Hästarna som betytt mest

En sak de pratade om var vilka hästar som varit viktigast för dem under deras karriärer.
– Det är ju inte någon tvekan, All In kommer alltid att betyda oerhört mycket för mig, sa Peder.
– För min del kommer Viking Kronos att vara den viktigaste så länge jag lever. Det går inte att övervärdera vad han betytt för mig, för min familj – ja, för hela den svenska travsporten, sade Lutfi.

Dressyrtränare trimmade travhästen

–Jag vann ett jättestort lopp för några år sedan och det berodde bara på att jag kunde gå över gränserna. Han låg på som en galning och lyssnade inte alls på mina signaler. Jag tog hjälp av en dressyrryttare och hästen såg inte mig på fjorton dagar, men han fick dressyrpass på en och en halv timme varje dag. Jag kom till Solvalla och bara åkte ifrån packet, helt tack vare att jag tänkt lite utanför boxen, berättar Lutfi.

– Den framgången han har haft kommer inte för att han gör saker som alla andra, den kommer för att han gör saker bättre än alla andra, säger Peder.

”Plötsligt kände jag något”

Barfotahästar var ett givet ämne, något som länge förekommit inom travet men är nytt i hoppsporten.
– Det började egentligen när jag hade några hästar som var skadade. Jag hade dragit av skorna och red dem barfota, plötsligt kände jag något, sa Peder.
– De kände av underlaget bättre, hovarna stärktes. Sen vill jag inte ta för stora ord i min mun, jag är nybörjare när det gäller barfota.

Kolgjini sa att han hade liknande erfarenheter, att svikten blev bättre och hästarna sprang snabbare.

Foder en viktig fråga

De två giganterna har tidigare haft kontakt, Peder vände sig vid ett tillfälle till Kolgjini för att diskutera foder.
– Jag minns när du ringde mig för att diskutera foderstater. Dina hästar hade inte gått bra och då ringde du mig för att diskutera hur jag fodrade.
– Jag funderade vem jag kunde ringa och du var ju framgångsrik, säger Peder.
– Vi får förresten ta ett snack efter det här, jag har hört att ni inom travet använder grovfoder med lägre proteinhalt.

Drivkraften att utvecklas

Båda delar erfarenheten av att gå långt i sin karriär.
– Från början av din karriär finns det många att fråga, ju högre upp på berget du kommer desto färre finns det att fråga, sa Peder.
De pratade också om drivkraften att ständigt utveckla sig själv och sin sport  –  även om det ibland kan bli fel.
– Allt behöver inte bli rätt, men det behöver jag inte fundera på nu. Jag är ju världsetta, skämtade Peder.

Här kan du se hela mötet > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.