Emanuele Gaudiano vann speedhoppningen. Foto ALeA/EEM

Speed, skrik och kokande jättefest i Paris – italiensk seger i tidshoppningen

Man brukar säga att det nästan bara är Sverige som har de stora publikfesterna inom ridsporten, Longines Masters i Paris ligger inte långt efter. På lördagen var det utsålt till arenans publikfriande klasser och åskådare som glödde av entusiasm.

Dagens stora klassegrar gick till Martin Fuchs, Schweiz, och Nayel Nassar, Egypten, som delade förstaplatsen i höjdhoppningen, colombianske Carlos Enrique Lopez Lizarazo som vann 1.50-hoppningen och Emanuele Gaudiano, Italien, som vann kvällens sista klass, Speed Challenge.

Salon du Cheval och Longines Masters fyller de stora mässhallarna norr om Paris till bristningsgränsen. Den stora mässan Salon du Cheval är fullproppad med utställare, westernhästar, ponnyer och lite mer udda grenar som hästbasket, TREC och Equifeel, en tävlingsform som utmanar ryttarens och hästens kommunikation.
Longines Masters håller till i en egen mässhall och har en egen mässa, med märken som Hermés bland utställarna.

På grund av strejkerna i Frankrike blev Ridenewsteamets plan ombokat och vi missade fredagens spännande lagklass Riders Masters Cup, där Europalaget lett av Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona och med Henrik von Eckerman i laguppställningen, vann över det amerikanska superlaget med stjärnor som Eric Lamaze, Laura Kraut och Rodrigo Pessoa. Vi missade också helt att se Henrik von Eckerman rida, då han inte är med och tävlar resten av helgen.

PARIS, FRANCE – Europlaget coachade av Henrik Ankarcrona och bestående av Darragh Kenny, Henrik von Eckermann, Martin Fuchs, Kevin Staut och Jos Verlooy vinner Riders Masters Cup vid Longines Masters Paris,, 6 december 2019. Foto Jean-Louis Carli/ALeA/EEM

Champagnehinkarna stod tätt

Dagarna inleds med en- och tvåstjärniga hoppningar, där bland andra Steve Guerdats fästmö Fanny Skalli och hennes skådespelarkollega, den mer kände Guillame Canet, deltagit tillsammans med många unga up-and-coming ryttare.
Under lördagen reds också en blandad höjdhoppning, där både femstjärniga och tvåstjärniga ryttare deltog.
Den slutade med en delad förstaplats för Martin Fuchs och Nayel Nassar, som båda klarade 1,97 men rev på 2,07. Tvåstjärniga ryttaren Elise van de Mheen vann sin klass på 1,87.

På Longines Masters mässområde stod champagnehinkarna tätt och många valde nog att ta en extra drink istället för att ställa sig i de oändliga köerna till de ganska långsamma matserveringarna.

Martin Fuchs hoppar 1,97 i Masters Power Lido de Paris under Longines Masters Paris. Foto Stephane Allaman/ALeA/EEM

Silverrävar fyllde podiet

När kvällen inleddes med en 1.50-hoppning var stämningen redan hög inne på arenan och vid prisutdelningen i klassen snurrade hästarna några extra varv runt sig själva i den laddade atmosfären. Klassen hade många unga toppryttare i startfältet, men podiet kröntes av silverrävarna Carlos Enrique Lopez Lizarazo (54), Colombia, som vann klassen med G&C Arrayan, och på andra och tredje plats fransmännen Julien Epaillard (42) med Toupie de la Roque och Roger-Yves Bost (54) med Castleforbes Vladimir.

Emanuele Gaudiano och Carlotta 232
Emanuele Gaudiano och Carlotta 232. Foto Aléa för EEM

Arenan kokade

Under kvällens sista klass hade arenan nått kokpunkten och publiken skrek över varje hinder och rev nästan taket vid finish line – oavsett om ryttaren var fransk eller ej. Marlon Modolo Zanotelli och Olivier Philippaerts tog ledningen i början och fick då ta varsin stol uppe på prispallen, men de fick snart kliva ner när deras tider ersattes av andra snabbare och nya ryttare tog plats.

När kvällen var över, var det Emanuele Gaudiano som tog plats överst på podiet efter en felfri runda på 60.48 sekunder med Carlotta 232. Han upprepade därmed sin speedseger från Longines Masters i Lausanne, Schweiz, i somras. Det gjorde att han som bonus vann en Land Rover.
Tvåa blev kanadensiske Eric Lamaze med Fine Lady 5 före världsettan Steve Guerdat, Schweiz, med Ullyse des Forêts.

Vinnare i Longines Speed Challenge, Emanuele Gaudiano, tvåan Eric Lamaze och trean Steve Guerdat,
Vinnare i Longines Speed Challenge, Emanuele Gaudiano, tvåan Eric Lamaze och trean Steve Guerdat, under Longines Masters Paris med Christophe Ameeuw och Charles Villoz från Longines. Foto Stephane Allaman/Aléa/EEM

Alla resultat > > >

IMG_4171

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.