Steve Guerdat. Foto Fredrik Jonsving/SVT

Steve Guerdat: ”Jag vill inte lämna efter mig en sport som bara är för rika”

I lördagens SVT-sändning från Falsterbo gjordes en intervju med världsettan i hoppning Steve Guerdat som har blivit i det närmaste viral. Läs intervjun här och se den hos SVT.

Hur är det att vara världsetta och bära armbindeln med nummer ett?
– Jag känner mig inte som den bäste. Jag kanske har en siffra på min arm när jag går in på arenan, men jag känner att jag gör många misstag och att det finns mycket som jag kan förbättra.
– Kanske kan jag bli den bäste en dag, men vägen dit känns lång.

I intervjun talar han också om arbetet hemma.
– Man har inte bara en häst, jag har 30 hästar hemma och en grupp med 12-13 hästar som jag själv tränar när jag är hemma jag har ett bra team som hjälper mig. Det är bara möjligt med ett starkt professionellt team.
– Det är fantastisk att ha ett eget stall, det drömde jag alltid om. Det var inte så lätt att få råd och att hitta rätt plats. Det är inte så lätt i Schweiz. Jag vill få mycket yta för mina hästar, men Schweiz är litet och där finns mest små stall. Men jag hittade en plats som blev ett paradis för mig och mina hästar, på mitt sätt, som jag vill ha det. Det finns ingen bättre plats. Det är fantastiskt att få vara där och – jag vill inte säga arbeta – rida mina hästar, vara med mina hästar.

Steve beskriver sin hästhållning på ett sätt som gör att man får tårar i ögonen.
– Jag vill att hästarna ska få vara hästar och få njuta av livet lika mycket som jag njuter av dem.
– Jag tycker att även om vi vill väl för det mesta och vill behandla hästarna som toppatleter – vi har all möjlig fysioterapi, massage och veterinärer och speciella täcken, benskydd, kylning, maskiner och alla möjliga saker …och det kan vara bra. Alla som använder det gör det för att de tror att det är bra för hästarna. Men jag vill tro att i slutändan är de hästar, de är djur, de är inte människor och jag vill att mina hästar ska känna sig som fria djur. Jag vill inte att de ska känna sig som toppatleter som ska åka på tävling och prestera varje vecka. Jag vill att de ska kunna njuta av sitt liv, som ett fritt djur, som hästar. De kommer från naturen och de måste få komma tillbaka till naturen. Därför vill jag ge mina hästar en naturlig miljö.

Är det viktigare än att vara världsetta?
– Missförstå mig inte, jag är idrottsman och jag gillar att vinna. Men framgång är bara en liten del av livet, medan hästarna är hela livet. När jag inte rider eller är framgångsrik, så kommer hästarna fortfarande att vara det viktigaste i mitt liv. Så jag tänker inte bara på idag, på den framgång jag kan nå idag som världsetta. Det viktiga är att vara lycklig och ha lyckliga hästar, det är viktigare än numret på min arm.

Steve Guerdat är förmodligen den enda ryttaren i världstoppen som har valt att säga nej till Longines Global Champions Tour, den stora och enormt penningstinna turneringen som går på 20 platser över nästan hela året.
– Jag tycker att jag är mycket privilegierad, att jag får leva med hästarna och leva av det, resa över hela världen, åka till fantastiska shower, som här i Falsterbo, möta människor som först och främst älskar hästar och vill komma och heja på oss. Det är ett stort privilegium. Vi får inte glömma att ge något tillbaka till vår sport. Jag kan bara leva så här tack vare vad sporten har gjort fram tills nu.

– Jag vill inte lämna över – till kanske mina barn en dag – till de ungdomar som kommer hit med en dröm om att en dag få rida här… Jag vill inte lämna över en sport som bara är för de rika. Även om jag skulle kunna vinna mer pengar idag.
– Framgångarna idag är bara en liten del. Ridsporten kommer att finnas kvar efter oss, vi är bara en liten del av historien. Och jag vill kunna ge tillbaka till sporten vad den har gett mig. Och GCT är inte vad jag vill att min sport ska vara, vad jag vill att mina hästar ska göra. Jag tycker det är viktigt att stå upp för vad man tror på. Det jag kallar äkta sport, med äkta hjärta, äkta atmosfär. Där är Falsterbo det bästa exemplet, och Göteborg. Jag tror inte på fejkade business-shower som GCT.

Se det korta klippet (1 minut) i SVT > > >

För hela intervjun, se sändningen av Falsterbo Derby, cirka 1 tim 24 minuter in i sändningen > > >

 

Steve Guerdat: ”Talang och hårt arbete borde betala sig”

Här kan du också se ”originalet”, en CNN-intervju som gjordes i december 2018, där Steve berättar om sin gård, sin hästhållning och sina värderingar när det gäller pengar > > >

Steve Guerdat – Victorio des Frotards. Foto Fredrik Jonsving
Steve Guerdat – Alamo, vid världscupsegern i Göteborg i april 2019. Foto Fredrik Jonsving

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.