Steve Guerdats mästerskapshäst, SWB-stoet Bianca.

Steve Guerdats magnifika SWB-stjärna är död

Schweiziske Steve Guerdats SWB-sto Bianca är borta. Det meddelades av Steve och hans team på fredagen.

Steve Guerdat och Bianca hemma på gården.

SWB-stoet Bianca, senare Albführens Bianca, var grunden till Steve Guerdats position på världsrankingen och den häst som han bland annat tog mästerskapsmedaljer och Nations Cupsegrar med. Nu är hon borta. På fredagen meddelades att hon fått somna in efter att ha diagnosticerats med hjärntumör.
Bianca (e Balou du Rouet x Cardento) var uppfödd här i Sverige av Kristina Gustafsson och Eamon Hickey. Hon blev 15 år gammal.

”Det är mycket lätt att förälska sig i henne”

– Hon är en väldigt speciell prinsessa. Hon har varit med mig i många år nu. Redan vid första anblicken ser man att hon är en väldigt speciell häst och det är mycket lätt att förälska sig i henne, sa Steve om Bianca i en film som vi visat här på Ridenews.

Samtidigt under fredagen red Steve Guerdat sin andra framgångsrika SWB-häst, 10-åriga Albführens Maddox (Cohiba 1198 x Maraton, uppfödare Liselotte Tillberg) till seger för det schweiziska laget i Nations Cup i franska La Baule.

Steve Guerdat – Bianca. Foto: Kim C Lundin

Steve Guerdat och hans team skriver i sociala medier och på Steves hemsida:

Albführens Bianca – en stjärna är nu bland stjärnorna

Det är med sorg vi meddelar nyheten att stoet som varit Steves huvudhäst och närmast hans hjärta, Albführens Bianca, har dött efter att ha diagnosticerats med hjärntumör.
Steves hela team var med den lilla prinsessan under hennes sista ögonblick.

Bianca som var 15 år gav Steve några av hans största framgångar. Man kan nämna exempelvis dubbla segrar i Nations Cups, särskilt segern vid CSIO i La Baule 2019, tredje plats vid världsmästerskapen i Tryon 2018, segern i Windsor samma år men också de magnifika framgångarna på världsrankingen under de senaste 6 åren.

”Hon kallades drottningen av Guerdats stall”

Hon, som kallades drottningen av Guerdats stall, var älskad av alla och lämnade ingen likgiltig. Hon var en ledare med en stark personlighet och hennes glöd gjorde att hon hade ett spektakulärt språng, som kunde kännas igen av alla. Hon kommer att lämna ett stort tomrum bakom sig och gör nu sällskap med Jalisca Solier.

Som en fullvärdig medlem av familjen Guerdat kommer Bianca alltid att vara vår stjärna. Vi vill tacka hennes ägare Albführen och familjen Frey för att vi fick dela den här tiden i livet med detta fenomen.

Steve kommer inte att ge några intervjuer eftersom denna förlust påverkar honom enormt. Nedan följer ett uttalande från Steve:
====================================================
”Min kära Bianca; Min drottning; du lämnade oss alldeles för snart och mitt hjärta är brustet idag. Du har gett oss så mycket lycka de senaste åren att detta ögonblick är så grymt. Grymt, eftersom jag önskar att jag fått ge dig så mycket mer. Grymt eftersom du kommer att lämna ett stort tomrum efter dig. Mitt hjärta ekar ihåligt ikväll för jag saknar dig redan. Idag försökte jag slåss för dig och den här Nations Cup-segern är tillägnad dig. Du kommer att göra prinsessan Jalisca sällskap och från himlen kommer du att se ner på oss. Jag trodde aldrig att jag skulle få chansen att rida en häst av din dignitet och jag är så stolt över dig. Vila i frid.”

Aöbführens Bianca och Steve Guerdat på världscupfinalen i Paris i april 2018 Foto: Kim C Lundin
Steve Guerdat – Albführens Bianca. Foto: Kim C Lundin
Steve Guerdat – Albfuehren’s Bianca Foto Fredrik Jonsving
Steve Guerdat med Bianca i Aachen Foto: Kim C Lundin
Bianca och Steve Guerdat Foto: Kim C Lundin
Steve Guerdat och Bianca (SWB) Foto: Kim C Lundin
Steve Guerdat – Bianca, VM i Tryon 2018. Foto FEI/Martin Dokoupil

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.