Ett urval av nu aktiva Ralma-avkommor, från vänster Cajza Cavat(23), Carma(23), Bella(23) och Allan. I sadeln Karin Martinsen och Stephanie Holmén. Foto: Fredrik Jonsving/ Kim C Lundin

Stoet bakom allt, Ralmas avkommor levererar

I helgen vann en dotter SM, en annan gick Nations Cup i Hickstead. Stoet Ralma är inte längre med men hennes arv lever starkt vidare.

Det pratas mycket om hingstval och deras egenskaper vänds och vrids på i många sammanhang. Varje uppfödare med lite perspektiv vet dock att det inte går att komma någonstans utan ett bra sto. Essensen av det blir tydlig när avkommorna till legendariska elitstoet Ralma (23) (SWB f -86 e Ralmé Z-Utrillo), uppf Anders Jonsmeden, äg Eva Olsson och Björn Lundgren) sätts under lupp.  Stoet fick totalt 18 avkommor där en överväldigande majoritet tävlat internationellt på hög nivå – alla har olika fadershingstar. Det är Ralma som är uppfödarguldet.

Eva Olsson var novis på aveln när hon hittade sitt blivande avelssto i Skåne. Den då 9-åriga Ralma (e Ralmé Z-Utrillo) hade redan fött fem föl och var dräktig med sitt sjätte, Zelectra (e Electro). Sedan dess fortsatte Ralma att sätta föl till världen nästan varje år fram till 2009 då Enzo föddes. Redan 1999 fick Ralma sin elitstatus, långt innan hennes bästa avkommor ens fötts. Idag är samlingen tävlande fina avkommor gedigen och flera av dem är högaktuella  med fina sportframgångar. Karin Martinsen är senast i raden med SM-seger på stoet Bella (23)(SWB e Quite Capitol), se här. I vinter har Stephanie Holmén storskrällt med skimmelstoet Carma, under Nations Cup-meetinget i Hickstead blev de sexa efter felfria rundor.

Än idag ägs de flesta avkommorna till Ralma antingen av uppfödarna Eva Olsson och Björn Lundgren eller av Pernilla Wassberg. Flera av dem är sto och avelsvärdet är högt både i praktiken och i teorin, Ralma själv ligger på 12:e plats på avelsförbundets SWB:s BLUP-rankning. Dottern Carma(23) har tredjeplatsen, Bella ligger på plats 43 och Cajza Cavat som nr 47. Vem som leder stonas BLUP-index? Flip’s Little Sparrow såklart, världscupkvalseger rasslar till i BLUP-indexet.

Segrare i senior-SM Karin Martinsen på Bella(23). Foto: Fredrik Jonsving

Känd på bred front först var kanske Niklas Jonsson med Caral (SWB f -03 e Casir Ask) som senarr tävlats av Karin Martinsen och nu är såld till Finland.

Niklas Jonsson och Caral. Foto: Fredrik Jonsving

Stephanie Holmén tog stoet Carma(23) (SWB f -04 e Cardento) som ägs av Pernilla Wassberg och Grevlundagården AB,   till ett stort genombrott under GHS i vintras när de tog en fin andraplatss i 1,55-hoppningen. Carma har i år genomgått en embryotransfer och ett barnbarn till Ralma efter Hip Hop föds förhoppningsvis nästa sommar. Carma har sedan tidigare två avkommor.

Stephanie Holmén och Carma efter lyckad ritt i Göteborg. Foto: Kim C Lundin

Karin Martinsen rider två andra halvsyskon och avkommor till Ralma.

Karin Martinsen på Allan (SWB e Calido I) som ägs av uppfödarna Eva Olsson och Björn Lundgren. Foto: Fredrik Jonsving
Karin Martinsen och Cajza Cavat(23)(SWB f -08 e Caressini L) som ägs av uppfödarna Eva Olsson och Björn Lundgren. Foto: Fredrik Jonsving

Ralmas släktträd med fina avkommor, notera de många fäderna.

Ralmas avkommeträd, med tävlande individer.

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.