Foto: Privat

Stor intervju med Janelle Larsson: ”I Sverige rider man så mycket långsammare”

Efter ett år i Belgien intervjuas 19-åriga toppryttaren Janelle Larsson om hur det är att bo och jobba i det nya landet och om familjen. Janelle är ju dotter till tidigare fotbollsstjärnan Henrik Larsson.

Till SportExpressen säger Janelle Larsson:
– Vi har alltid varit väldigt medvetna om att vill man någonting så är det inte konstigt att man får offra för det. Det har vi sett hela tiden när pappa spelade. Det fanns saker man missade för att man hade sin sport och var tvungen att göra saker. Det har vi alltid varit fine med, också för att vi har sett det i så ung ålder.

Janelle har haft en spikrak ryttarkarriär med finalseger i prins Carl Philips pris som tolvåring och medalj i juniormästerskap.

Det är nu ett år sedan hon flyttade till Belgien för att bo och jobba hos Angelica Augustsson Zanotelli på hennes och maken Marlons anläggning i Bree öster om Bryssel. Hon känner sig inte ensam, eftersom hon känner många i Belgien och många svenskar och skandinaver finns i området.

– I början var det jättejobbigt men efter ett tag så kände jag mig hemma där också, nu trivs jag jättebra.

Janelles familj är numera utspridd och gården i Skåne ligger ute till försäljning för 30 miljoner. Brorsan Jordan spelar i Spartak Moskva, pappa Henke är assisterande tränare i FC Barcelona och mamma Magdalena reser mellan alla familjemedlemmarna och är även en del i Sverige men har sin bas i Barcelona.

– Vi kan känna stöd från varandra utan att vi gör något, vi bara finns där. Alla stöttar alla. Även om min bror och pappa är mer insatta i fotbollen så försöker jag stötta på det sättet jag kan och de försöker stötta mig även fast de inte kan så mycket om hästar. De försöker ändå vara lite intresserade, de förstår helheten och sporten. Det är detaljerna de kan ha lite svårt för, säger hon till SportExpressen med ett fniss.

Janelle stortrivs hos Angelica och Marlon.
– De är så engagerade och målmedvetna, de vill verkligen att vi ska lyckas. När det går bra för oss så blir de så glada. De är underbara måste jag säga, de är fantastiska på att lära ut och visa, jag känner att jag valde rätt ställe att åka till. De är så jordnära och har stor respekt för sporten och allt runtomkring.

Janelle har fyra egna hästar i Belgien och har själv en tjej som hjälper henne. Hon tycker att man måste rida utomlands för att utvecklas. Här finns obegränsat med tävlingar, även internationella varje vecka.

– På alla de här tävlingarna så är världseliten på plats. Du lär dig att fajtas och rida mot dem och se hur de gör.

Mycket är annorlunda, inte minst maxtiderna.
– I Sverige rider man så mycket långsammare. I de första stora klasserna jag red i Belgien så hade jag ofta tidsfel. Nu har jag tränat bort det lite.

Janelles mamma är själv hästmänniska, men pappa är lite rädd för sporten.
– Pappa tycker att det är lite obehagligt, men jag tror att min bror också har väldigt mycket respekt för hästar.

I intervjun berättar Janelle också att hennes mål är att ta medalj som ungdomsryttare och att hon tror att hon alltid kommer att satsa på hästarna.
– Jag vet hur svårt det är att lyckas och hur få som kan livnära sig på det här. Antingen får du hitta sponsorer eller börja köpa och sälja hästar. Men det är också ganska intressant hur man kan väva in business-delen.

Det finns inga planer på att flytta hem till Sverige.

– Jag känner att med hästarna skulle det nästan vara ett steg tillbaka.

Läs hela intervjun (låst) i SportExpressen > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.