Jens Fredricson - Markan Cosmopolit

Stor intervju med Jens Fredricson efter Aachensuccén: ”Jag tycker om att överraska”

I en stor intervju berättar Jens Fredricson om hur han tjatade sig till att tävla i Aachen, om sin ovanliga och fantastiska uppladdning inför tävlingen och om hur han tävlar mentalt på högsta nivå varje vecka.

Jens Fredricson hade bara tävlat 10-årige SWB-valacken Markan Cosmopolit (Cohiba 1198 x Calido I, uppf Sören Savgren, ägare Strömsholms Marketenteri och Interbreed AB) nationellt hemma i Sverige och tre 3* hoppningar när han i år åkte till Aachen och gjorde en dubbelnolla i nationshoppningen och tog silverplats med Sveriges lag.

Pressade förbundskaptenen

I en stor intervju i World of Showjumping berättar han om hur han ringde förbundskapten Henrik Ankarcrona och ”tjatade” sig till en plats i nationshoppningen i Aachen:
– Det var inte så att Henrik valde ut mig, det är jag som har pressat honom att låta mig åka.

När så många av de svenska topphästarna hade gjort så mycket med OS, EM och andra stora tävlingar blev det äntligen Jens och ”Cosmos” tur. För att förbereda sig på bästa sätt ringde han Jana Wannius, president för Falsterbo Horse Show, och bad att få låna den stora gräsbanan där. Han byggde upp det närmaste man kan komma  en Aachenbana, med linjer, kombinationer och vatten, allt han kunde komma på.

Men han rekommenderar inte någon annan att gå direkt från hemmaplan och några 3* till att hoppa i Aachen.

– Jag har hoppat i Aachen förut och vet vad som krävs. Jag har också fördelen att min bror Peder tävlar på högsta nivå och vi pratar ridning så gott som dagligen. Så även om jag inte rider de största tävlingarna så är jag där mentalt, med Peder.

Tävlar mentalt i världseliten varje vecka

Med Markan Cosmopolit och sin andra topphäst, 11-årige hingsten Karmel van de Watering (Diamant de Semilly x Quick Star, uppfödare Marcel Broeckx, ägare Lövsta Stuteri AB), har Jens två hästar på toppnivå. Vi ska dock inte räkna med att se honom ge sig in i den stora hoppcirkusen. Jens har sin familj med småbarn och jobbet som stallmästare för Flyinge och Strömsholm.

– Jag skulle inte kunna åka på tävlingar varje vecka som Peder. Jag tycker om att dyka upp och överraska då och då.

Läs hela intervjun i World of Showjumping > > >

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.