OS-silver Peder Fredricson Tokyo

Stor intervju med Peder: ”Det är inte så många hovslagare som tävlar 1.60”

I en stor intervju berättar Peder Fredricson om sin syn på horsemanship, om sin syn på att ha hästar barfota och varför han släppper ut sina tävlingshästar tillsammans.

– För mig är horsemanship att ta hand om hästen på bästa möjliga sätt. Det inkluderar allt du kan göra för hästen ska må bra och prestera sitt bästa – hur du hanterar dem, utfodrar, skor och matchar för tävlingar. Horsemanship handlar om kunskap, säger han till sajten World of Showjumping.

I intervjun berättar Peder också om viktigt det är att förstå hur hästen fungerar mentalt och fysiskt och inte förmänskliga den och överföra sina egna känslor till hästen. Istället ska man lära sig att fånga upp hästens känslor.
Han menar att det är viktigt att ha bra samarbete med specialister som veterinär och hovslagare men att man inte kan lägga allt i deras händer. Själv intresserar han sig för alla aspekter av hästen, även utrustningen. Han har tidigare berättat i intervjuer i Ridenews hur han jobbar med att själv utveckla lättare och bättre detaljer och väger sin utrustning.

– Marginalerna blir allt mindre och detaljerna allt viktigare.

Som bekant rider ju Peder några av sina hästar barfota, men inte alla hästar och inte alltid. De som ska tävla på gräs är skodda och han känner efter vilka som trivs barfota och när.

– Tidigare var det så extremt, det var antingen eller. Jag tycker inte att det är så svartvitt, det handlar om vad respektive häst är mest bekväm med.

I intervjun funderar han också över om en skidåkare skulle ha samma valla eller en Formel 1-förare skulle köra på samma däck i 6-8 veckor. Men vi skor bara våra hästar var 6-8:e vecka. Hovslagarna är dock fast övertygade om att skor är det som gäller.

– Men det är väldigt få av dem som tävlar på 1.60-nivå, så de kan inte själva känna skillnaden, säger Peder i intervjun.

Han berättar också att han numera släpper ut sina topphästar två och två i större hagar, något som få tävlingsryttare på hans nivå vågar göra.

– Om jag ska vara ärlig kanske jag gör det mest för mig själv, det ger mig tillfredsställelse. Jag tycker om att se dem så.

Läs hela den långa intervjun (på engelska) här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.