Ben Maher - Ginger Blue (Arkivbild). Foto Kim C Lundin

Storseger för Ben Maher och hans ”svenska” häst

Med svenskproducerade ”Kakan”, Ginger-Blue, vann OS-guldmedaljören Ben Maher i helgen en Grand Prix i Florida. Så här gick det till när hon kom till Sverige och senare hamnade hos britten!

I helgen vann Ben Maher en stor Grand Prix med sin ”svenska” topphäst, 11-åriga KWPN-stoet Ginger-Blue (Plot Blue x Royal Bravour), i Wellington, Florida.

– Vi köpte henne som föl på auktion i Holland, berättar tidigare ägaren Jacob Hellström som tillsammans med sin fru Sara Molvidson-Hellström producerat Ginger Blue.
– Jag och Sara utbildade och tävlade henne fram till hösten 2018, som 7-åring upp till 140-145 klasser.

Ginger-Blue som 1-åring på lösdriften. Foto Privat

 

– Redan som unghäst var hon alltid väldigt spektakulär och hade ett fantastiskt tävlingsrecord. Vi kände tidigt att det var en speciell häst som hade väldigt stor potential, men som också behövde hamna hos en skicklig ryttare med ett starkt system.

– Kakan (som hon kallas) var otroligt försiktig som unghäst och vi tog tid på oss för att bygga upp styrka och självförtroende och låta henne få tid att utvecklas.

ginger-blue

 

Jacob Hellström och Ginger Blue som 7-åring. Foto Privat

 

– Vi har sålt ett antal riktigt bra hästar och det är verkligen otroligt roligt när dom kommer ryttare i absolut världsklass och får möjligheten att nå sin fulla potential!

– Potentiella köpare drog i henne på varje tävling vi gjorde och till slut så kom vad vi upplevde var rätt person. Ben Maher provade henne hemma hos oss och en av hans hästägare, Mrs Jane Clark, köpte henne av oss, berättar Jacob Hellström.

Jacob Hellström – Ginger Blue. Foto Privat

Ginger Blue kom till Ben Maher hösten 2018 och de gjorde genast några starter tillsammans i 135-140. Hon debuterade i internationell 1.50 på Friends ett år senare. Men i januari 2020 gjorde Ben Maher en stor ryggoperation som höll honom borta från tävlingsbanorna. Med pandemin kom tävlandet också att sättas på sparlåga och det var först på våren 2021 som de verkligen kom igång och höjdpunkten i karriären nåddes med seger i miljonklassen Longines Global Champions Tour Grand Prix i Paris i juni 2021.

I juni 2021 vann Ben Maher och Ginger-Blue miljonklassen Longines Global Champions Tour Grand Prix i Paris. Foto Privat
Ben Maher – Ginger-Blue vid segern i Florida i helgen. Foto Anne Gittins Photography

I år har Ginger-Blue befunnit sig i USA på ägaren Jane Clarks gård i Wellington, Florida, tillsammans med en annan av Bens hästar, Clark’s Tic Tac.
– De hästarna har varit här hela sommaren. Jag är välsignad att få vara i team Jane, eftersom de håller hästarna i form åt mig, berättar Ben Maher.
Senast de vann en klass tillsammans var i Miami under Global Champions League och då vann de en 1.45 – sedan dess har hästen inte tävlats. Men nu blev det en stark comeback och alltså seger för ekipaget i Grand Prix 1.50 i Wellington.

Se klippet från segern i Florida!

Rider även en bruksprovsvinnare

• Bens OS-guldhäst Explosion W kallas ”Ginger” på grund av sin röda fuxfärg (”ginger” betyder inte bara ingefära utan även ”rödhårig”).

• Ginger-Blue är inte fux utan brun och kallades hemma i Sverige för ”Kakan”.

• Explosions ägare Pamela Wright och Charlotte Rossetter köpte även en helsvensk häst till Ben, Bruksprovsvinnaren Point Break 1374 (Action Breaker x Balou du Rouet), från uppfödaren Anders Lagergreen på Äppelvikens Ridskola i Bromma.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.