Superfinalen avgjord – Ben Maher i topp, stor prischeck till Peder

Peder Fredricson och H&M All In fick en 8:eplats och 375.000 kronor i prispengar när superfinalen i Global Champions Tour Grand Prix avgjordes i Prag på lördagen. Segrade gjorde närmast ointaglige Ben Maher och Explosion W, ensam dubbelnolla i finalen som reds i två rundor.

Peder Fredricson och H&M All In
Peder Fredricson och H&M All In. Foto Stefano Grasso/GCL

Ben Maher från Storbritannien – som vi får se rida i Stockholm nästa vecka! – och Explosion W tog sin tredje seger och en ofattbar prissumma om tre miljoner kronor i Longines Global Champions Tour när han på lördagskvällen vann finalen, Super Grand Prix. De var ensamma om att vara felfria i båda rundorna.

Segraren i finalen av Longines Global Champions Tour, Ben Maher, med tvåan Darragh Kenny och trean Martin Fuchs. Foto Stefano Grasso/GCL

I finalen red alla de ryttare som vunnit seriens olika Longines Global Champions Tour Grand Prix under säsongen samt de som varit två när någon vunnit för andra gången.

Darragh Kenny – Balou du Reventon. Foto Stefano Grasso/GCL

Tvåa i klassen var Darragh Kenny från Irland med Balou du Reventon, som fick ett tidsfel i varje runda, men var felfria på hinder. Även Darragh får vi se i Stockholm nästa vecka.
– Det här är de starkaste ekipagen i världen och alla är här, sa han själv om startfältet.

Trea blev schweiziske Martin Fuchs med Clooney, som har en fantastisk rad av segrar i år, med EM-guldet som främsta merit. De hade ett nedslag i första rundan, men var felfria i den andra.

I första rundan tappade H&M All In och Peder Fredricson en bom i oxern på första kombinationen, likaså i trekombinationen. Där slutade de på 8 fel, men i andra rundan hade de full koll på bommarna och rörde inte en enda. Det gav en åttondeplats och 375.000 kronor i prispengar i denna superfinal.

Foto Stefano Grasso/GCL

Den påkostade finalen reds i två rundor och omgärdades av mycket pompa och ståt, med ljud, ljus och pyroteknik och rökmaskiner som gick varma på arenan. Fyra vita kladruberhästar drog en vagn med tävlingens dignitärer.

Banbyggaren Uliano Vezzani hade byggt en massiv bana med 16 hinder på 1.60-höjd.

Dani G Waldman - Jativia
Dani G Waldman hade en bra helg i Prag. Hon var en av endast fyra felfria i första rundan av lördagens final och vann även en av de stora sidoklasserna med Jativia (bilden). Foto Stefano Grasso/GCL

Under söndagen rids finalen i lagtävlingen Global Champions League, där Peder Fredricsons lag Shanghai Swans är med i slutstriden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.