Flip's Little Sparrow - Stephanie Holmén. Foto Catharina Hansson, Fredrik Jonsving

Svenska världscupvinnaren pensioneras

Stephanie Holméns topphäst Flip’s Little Sparrow går nu till avel, 16 år gammal. Efter många stora framgångar tillsammans med bland annat en världscupseger, skiljs nu drömparet ”Speffi” åt.

Stephanie Holméns fantastiska tävlingshäst ”Sparven”, Flip’s Little Sparrow pensioneras nu, 16 år gammal. Tillsammans vann de världscupen i Zürich 2018 och ett otal internationella Grand Prixklasser, liksom SM 2018 och Grand Prixklasser i Billdal, Åby och Flyinge.

– Mina absolut starkaste minnen är världscupsegern i Zürich och när vi red felfritt i nationshoppningen i Falsterbo 2019, berättar Steffi.

Världscupsegern är en unik framgång och något som faktiskt Steffis chef Peder Fredricson aldrig har lyckats med! Bara en handfull svenska ryttare har, förutom Steffi, tagit världscupsegrar. Efter den bragden blev Sparven och Steffi ”Speffi” – en superkraft att räkna med.

– Det har varit fantastiskt. Det är hon som har hjälpt mig att få ett namn, även internationellt. Hon är så extremt ambitiös och gör alltid sitt bästa och hennes ridbarhet är otrolig. Jag har aldrig suttit på en häst som är så fin att rida varje dag. Den enkelheten hon tog mig in i 1.60-klasserna med och känslan som hon gav mig på stora arenor som Hickstead och Spruce Meadows. Jag har fått uppleva så extremt mycket av världen med henne.

 

Spaerven – Stephanie Holmén. Foto Catharina Hansson

Sparven var en drömkombination av sin mamma, Butterfly Flip (Robin Z x Moderne xx), hästen som Malin Baryard var världsetta med 2003 (när man ännu rankade ekipage och inte ryttare) och hingsten Cardento, som tävlades av Peter Eriksson och som senare utmärkt sig som förärvare av otaliga världsstjärnor. Båda hästarna var med i det svenska lag som tog silver i OS i Aten 2004.

Uppfödare var ”Flippans”uppfödare och ägare Kristina Larsson och ägare Astrid Ohlin – känd som ägare till flera av Peder Fredricsons främsta tävlingshästar. Sparven blev till genom embryotransfer och kom sedan till Grevlundagården redan som 4-åring.

– Jag hade ett samarbete med Peder och han hade sett henne och var så förtjust i henne. Han sa att det här var något alldeles extra, berättar Astrid Ohlin.

Astrid Ohlin. Foto: Fredrik Jonsving

Sparven tävlades först av Peder Fredricson och kallades hans ”kärleksbarn”.

– Hon var och är en fantastisk individ. Det är bara att se på henne, stor, ädel, vacker med mycket blod och stora vackra ögon, känslig men väldigt modig, säger Peder Fredricson.

Men det visade sig att Sparvens perfekta matchning var någon annan, när Peder och Grevlundagårdens anställda ryttare Stephanie Holmén fick rida henne.

– Hon trivdes bättre med ”Steffi”. Hennes ridning passade bättre och hon är hälften så lång, säger Peder.

Stephanie Holmén – Flip’s Little Sparrow vid Nations Cupsegern i Falsterbo 2019. Foto FEI/Satu Pirinen

Nu kommer Sparven att verka i aveln och får göra ett gäng andra superston, såsom Henrik von Eckermanns Mary Lou och Bertram Allens Molly Malone, sällskap i Italien hos Mares of Macha, där man bedriver elitavel med en kollektion av toppston.

– Vi har inte tänkt ut några hingstar ännu, men hon har redan några fina avkommor med Comme il Faut och Crusader Ice, berättar Peder.

Astrid Ohlin, som nu är 86 år, har sagt att hon inte ska ha fler hästar, men kanske kommer hon att vara ägare till ett av Sparvens framtida föl.

– Det är ju lite speciellt med henne. Hon är en fantastisk häst och har varit så mysig att ha att göra med, säger Astrid.

Sparven fick avsluta karriären med seger i 1.50 i Stockholm under Sweden International Horse Show.

– Hon har haft en väldigt lång karriär med tio år på hög nivå och hon har betytt mycket framförallt för Steffi och verkligen tagit henne till toppen. Hennes ägare Astrid har haft en kul resa med henne och många fina framgångar, säger Peder.

– Ett stort tack till Astrid för förtroendet och till Peder och Lisen, för att jag har fått göra den här resan med Sparven, säger Steffi.

Hon saknar nu en topphäst för de internationella arenorna, Men framförallt är det individen Sparven som hon kommer att sakna.

– Å, det är så sorgligt, det är slutet på en era. Hon är världens finaste häst. Det här är en häst som man bara får en gång i livet, säger Steffi, som nu saknar en partner för de riktigt stora tävlingarna, även om hon förutom sina unghästar även rider Thelma Hästak som är på väg upp och går 1.50.

– Hon har en bit kvar innan vi kan styra upp på 1.60.

Thelma Hästak ägs liksom Sparven av Astrid Ohlin och de flesta andra hästarna ägs av Grevlundagården, men Steffi har fyra egna ”halvor”, bland annat en 4-åring som hon äger ihop med Peder och Lisen Bratt Fredricson.

– Om någon vill komma och ge mig en Grand Prixhäst så tar jag gärna emot den, säger Steffi halvt skämtsamt.

fakta

Svenska vinnare i världscupomgångar i hoppning:

2001 Geneve – Malin Baryard och Butterfly Flip

2002 Paris – Rolf-Göran Bengtsson – Pialotta

2004 Geneve – Malin Baryard och Butterfly Flip

2010 s’Hertogenbosch – Rolf-Göran Bengtsson och Casall

2011 Lyon – Rolf-Göran Bengtsson och Casall

2011 Göteborg – Angelica Augustsson och Mic Mac

2012 Mechelen – Henrik von Eckermann och Gotha

2018 Göteborg – Henrik von Eckermann och Mary Lou

2018 Oslo – Douglas Lindelöw och Zacramento

2018 Zürich – Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow

2019 Amsterdam – Henrik von Eckermann och Mary Lou

2022 Helsingfors – Angelica Augustsson Zanotelli – Kalinka van de Nachtegaele

2022 Verona – Henrik von Eckermann – King Edward

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.