Foto Fredrik Jonsving, Kim C Lundin, FEI/Liz Gregg

Svenskt hopplag i Kanada – för första gången och i grymt läge

På lördag är det premiär för ett svenskt lag i den stora nationshoppningen på världens mest penningstinna tävlingsplats – Spruce Meadows i Kanada. Ett girl powerlag med Steffi, Angelie, Evelina – och så Henrik.

Spruce Meadows i Kanada är världens tyngsta tävlingsplats om man ser till de prissummor som delas ut där över året. I helgen går den största tävlingen där, med Rolex Grand Slamhoppningen på söndagen och nationshoppning på lördagen. För första gången någonsin har Sverige ett lag i nationshoppningen.

– Det är otroligt coolt att få inbjudan och att komma hit med ett lag, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona. på SvRF:s hemsida.

Det historiska laget består av Henrik von Eckermann, Angelie von Essen, Evelina Tovek och Stephanie Holmén. Av dem är det bara Henrik som tidigare har tävlat individuellt i Spruce Meadows.
Tio lag har bjudits in till nationstävlingen som avgörs på lördag. De sex bästa lagen går vidare till andra rundan.

– Vid sidan av Aachen är det här det största man kan göra, mästerskapen borträknade, säger Henrik Ankarcrona.
Det svenska laget har ett fantastiskt läge, då man har lottats att gå ut som sista lag.

Maria Gretzer red på Spruce Meadows 1999.
– Jag vann tävlingarnas näst värdefullaste klass med Feliciano. Året var 1999. Jag tror aldrig jag ridit så fort i en omhoppning som då, berättar hon.
– Det blev inte sämre av att Malin Baryard var tvåa med Butterfly Flip. Vi fick massor av medial uppmärksamhet. Två blonda svenska tjejer var ganska exotiskt, säger Maria.

Rolf-Göran Bengtsson red i Spruce Meadows 1994.
– Jag fick inbjudan med Paradiso och Zeppelin efter VM i Haag där jag var bäste svensk med Paradiso. Det var väldigt spännande och hedrande, säger Rolf-Göran.

Arrangörens hemsida

ClipMyHorse sänder live

Start- och resultatlistor

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.