Peder Fredricson och H&M All In Foto Fredrik Jonsving

Sverige Vinner Nations Cup – Malin och Peder dubbelnollade

Nations Cup gick Sveriges väg i första rundan. Med tre felfria ekipage har laget ledning före Schweiz och Frankrike med fem fel vardera. Ska sista ryttaren Peder Fredricson med H&M All In ta laget i mål? häng med i vår uppdatering.

De åtta lagen har genomfört omgång 1 och nu är startordningen inför andra rundan satt med Danmark först ut och Sverige sist. I första rundan red samtliga ryttare utom Fredrik Jönsson med Cold Play felfritt. De hade ett nedslag i likhet med Schweiz lagankare Steve Guerdat och Albfuehrens Bianca.

Falsterbo badar i sol med en lätt bris, läktarna är fyllda och stämningen på topp. Banskiss

Omgång 2

Lagens första ryttare

Kanske var det värmen och solen eller så tog bara två stora rundor på 1,60-höjd ut sin rätt för bommarna föll för de första fyra ryttarna för Danmark, Österike, Nederländerna och USA. Italienaren Luca Marziani hade en dålig första runda på Tokyo du Soleil reparerade det med en felfri ritt.

Beat Mändli och Dsarie gjorde även han en bättre runda genom att rida felfritt. Edward Levy med Drag du Boisson Z hade åtta fel i grundomgången, nu klämde han till rejält över vattnet, klarade det och var felfri. Så var dags för Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana. Det var en knepig anridning till vattnet men det gick bra, vågplanket likaså, i strålande stil nollade dem igen. Sverige felfritt!

Malin Baryard Johnson och H&M Indiana gav Sverige en smakstart Foto: Fredrik Jonsving

Lagens andra ryttare

Danmarks Kim Kristensen med Albert K hade en förskräcklig försa runda men reparerade med en felfri ritt efter att ha pratat sin häst igenom banan. Österikes Felix Koller och Captain Future red felfritt precis som Niklaus Rutchi med Cardano CH.

Frankrikes Emeric George på spektakuläre Chopin des Hayettes rosade dock inte marknaden i andra rundan, det blev totalt plockepinn och 16 fel, ett resultat de än så länge kan räkna bort. Fredrik Jönsson och Cold Play behövde leverera ett bra resultat för att bli riktigt het i EM-uttagningen. Det blev ett nedslag tidigt på banan men sedan höll Fredrik och Cold Play nollan även de knackade på sista hindret. Sverige står kvar på noll fel.

Nations Cup Sweden Fredrik Jönsson med Cold Play Foto: Fredrik Jonsving

Lagens tredje ryttare

Mannen som ansvarar för DWB och de danska hingstarnas flerdagarsprov Torben Frandsen hade fem fel med Quirock. Österrikes Stefan Eder och Dr Scarpo drog på sig fler fel. Nederländernas unge Kevin Jochems med Cristello 2 gjorde en suverän andra runda efter att ha haft fem fel i första rundan.

Endast 21-åriga Eve Jobs och Venue D’fees des Hazalles var felfri i första rundan och stoet hoppade om möjligt ännu bättre i den andra runda, felfri igen och USA står kvar på 13 fel. Italiens gick starkt när Paolo Paini med Ottava Meraviglia Di Ca’Sang bara drog på sig ännu ett tidsfel.

Schweiz rutinerade Paul Estermann och hans grand master Lord Pepsi gjorde en Malin – dubbelnollade. Mathieu Billot och Quel Filou visade att de var i form redan i fredagens Grand Prix där de blev trea. Nu krånglade det till sig rejält i trekombinationen för Billot och som genom ett mirakel blev det bara fyra fel. Stephanie Holmén och Flip´s Little Sparrow rev hinder fyra efter ett omtramp, sedan koppelräcket i kombinationen och vågplankan, totalt 12 fel. Sverige ligger på fyra fel.

Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow satte en säker nolla i första omgången Foto: Fredrik Jonsving

Lagens fjärde ryttare

Österikes Max Kühner rider Alfa Jordan som endast hade ett tidsfel i första rundan. Nu lade han upp temport och avslutade med en felfri ritt inom tiden, Österike slutar på 15 fel. Tidigare världsettan Harrie Smolders rider sin godkände hingst Don VHP Z N.O.P som inte är den snabbaste, däremot ofta felfri. Nu rev de okaraktäristiskt hinder nummer 2, Falsterbohindret, Nederländerna slutar på 17 fel. USAs Sista ryttare Chloe Reid med Luis P hade fyra fel i grunden men avslutade nu snyggt och felfritt. USA slutar på 13 fel.

Italiens Bruno Chimirri med Tower Mouche hade fem fel i grunden och var nu felfri på hinder men tog ännu ett tidsfel, Italien slutar på 9 fel. Med Vangog du mas Garnier riden av Olivier Robert hade fyra fel med sig från första rundan, nu drog han på sig fem till och Frankrike halkade ner med totalt 14 fel. Steve Guerdat och Albführens Bianca avstod sista rundan då Schweiz redan hade tre felfria ritter.

Peder Fredricson och H&M All In gick ut som allra sista ryttare, han hade råd med ett tidsfel eller ett nedslag. Kanske är detta Peders allra bästa läge, all press på sina axlar. Och visst tog de hem det i lysande stil, felfritt, och Sverige stannar på fyra fel, seger i Nations Cup.

Suverän nolla och den som kommer att avsluta för Sverige – Peder Fredricson och H&M All In Foto: Fredrik Jonsving

Svensk startordning och resultat omgång 1:

1) Malin Baryard Johnsson – H&M Indiana 0
9) Fredrik Jönsson – Cold Play 4
17) Stephanie Holmén – Flip´s Little Sparrow 0
25) Peder Fredricson – H&M All In 0

 

Startlista

Regler Nations Cup

Resultat

Livesändning  FEI-TV

SVT Play sänder direkt

SVT1 sänder 13.30–17.00

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.