Sveriges Nations Cuplag i Falsterbo - WIlma Hellström, Jens Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Angelie von Essen. I mitten chef d'equipe Henrik Ankarcrona. Foto Kim C Lundin

Sverige näst sist i Falsterbos Nations Cup

Nations Cup i Falsterbo bjöd på många toppryttare, meninte några VM-ekipage. Segern gick till Belgien och Sverige klarade sig ifrån jumboplatsen med några sekunder.

Det belgiska laget med Pieter Clemens och Hulde G, Koen Vereecke med Kasanova de la Pomme, Thomas Gilles med Luna van het Dennehof samt Wilm Vermeir och IQ van het Steentje.

De två förstnämnda red dubbelnollor och Gilles och Vermeir gjorde varsin felfri runda.

Belgien kommer att ställa upp samma lag i Hickstead om två veckor. VM-laget, däremot, vilar sina hästar nu.

Sveriges lag var med hela 24 fel nära att bli sist denna gång, men tre sekunder bättre tid lade svenskarna före Schweiz, som också fick 24 fel.

– Jag är såklart långt i från nöjd med prestationen. Vi hade hoppats på mycket mer. Men vi måste jobba på det här sättet för att bredda våra trupper. Vi har ett lag idag med både mer och mindre erfarenhet sett till så väl ryttare som hästar. Det ger värdefulla erfarenheter inför framtiden att rida på en sån här arena där man kan höra en knappnål falla när de svenska ryttarna rider. Det är bra träning att rida under press, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SvRF:s hemsida.

Resultatet i laget blev 0+8 för Jens Fredricson på Markan Cosmopolit, 8+12 för Angelie von Essen och Happiness DK Z, 8+4 för Wilma Hellström och Cicci BJN samt 4+0 för Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W. Henrik Ankarcrona ger sin syn på rundorna:

– Jens gör en fantastisk första runda och den hoppar egentligen bra andra rundan också, vi får analysera lite mer varför den fick de felen där. Angelies häst hoppar fint på framhoppningen inför andra rundan, men har inte riktigt den erfarenheten än. Men det är en häst för framtiden. Wilma kommer in och gör det jättebra i andra rundan, hon kanske behöver spänna bågen litegrann. Och så Rolf som kommer in och aldrig gör om ett misstag utan gör allt rätt.

– Bryter man ner det så finns det mycket positivt, om man ser det långsiktigt. Ser man det kortsiktigt så är det absolut inte tillräckligt bra, menar Ankarcrona.

Belgien segrade på totalt 4 fel framför Nederländerna på 5 fel och Storbritannien på 8. I ställningen totalt går Nederländerna upp i ligaledning på 280 poäng före Tyskland som har 240 poäng. Sverige ligger delad sjua på 165 poäng. Det återstår nu en deltävling för det svenska laget, i Hickstead, Storbritannien, den 27-31 juli.

– Vårt stora mål i år är VM. Det viktigaste är att vi har så fräscha och bra hästar som möjligt till VM, som får göra de tävlingar som är bäst i matchningen mot mästerskapet. Det öppnar upp dörren för andra att få starta sådana här tävlingar. Och då kanske vi inte heller riktigt hänger med de nationer som använder sina bästa häst- och ryttarkombinationer. Men på sikt tror jag det här gör att vi kommer att ha fler ekipage att välja på än tidigare, säger Ankarcrona.

Resultat

Longines FEI Jumping Nations Cup, 160-hoppning över två rundor:
1) Belgien 4+0 fel
2) Nederländerna 5+0
3) Storbritannien 0+8
4) Norge 0+9
5) Danmark 12+4
6) Italien 8+12
7) Sverige (Jens Fredricson/Markan Cosmopolit, Angelie von Essen/Happiness DK Z, Wilma Hellström/Cicci BJN, Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W) 12+12
8) Schweiz 4+20

Fullständiga resultat

Aktuell ställning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.