Schweiz lag jublade över segern. Martin Fuchs och Conner 70 var felfria i båda rundorna. Foto FEI/Martin Dokoupul

Sverige sist – seger för Schweiz i Nations Cup

På hemmaplan i St Gallen förra helgen fick det schweiziska laget se sig slagna av Sverige – men nu tog de revansch i franska La Baule. Här fick Sveriges lag istället jumboplatsen efter en del dramatik.

Det blev en spännande Nations Cuptävling i La Baule, Frankrike.
Det schweiziska laget var trea förra helgen, på hemmaplan i St Gallen, där Sveriges lag segrade. Nu ställde man upp med Steve Guerdat (rankad nr 2 i världen), Martin Fuchs (rankad nr 3), Beat Mändli (rankad 74) och Eilian Baumann (rankad 312).

Efter att Steve Guerdat, Eilian Baumann och Martin Fuchs gjort felfria ritter för det schweiziska laget i första rundan kunde Beat Mändli avstå att rida. Men i andra rundan fick Steve  och hans SWB-häst Albführens Maddox två nerslag i andra rundan och även Eilian tog en bom. Martin Fuchs var dock felfri och den här gången gjorde Beat Mändli med lätthet en felfri runda.

Schweiz slutade på totalt endast fyra fel.

Steve Guerdat med Albführens Maddox (SWB). Foto FEI/Martin Dokoupul

In i det sista var spänningen på topp. Länge såg även Belgien ut att sluta på fyra fel, men så fick Niels Bruynseels med Jenson van’t Meulenhof ett nerslag. Belgien blev då trea med åtta fel efter tvåan Italien på sju fel.

Avfallning knäckte Sveriges lag

För Sveriges lag blev det tufft denna gång. Förra helgen var mästerskapsrävarna Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson ankare i laget där även rutinerade Douglas Lindelöw och Evelina Tovek ingick. Den här gången innehöll laget visserligen en världscupvinnare, Angelica Augustsson Zanotelli, erfarna Nations Cupryttaren Angelie von Essen som  varit med och tagit Sverige till seger i Nations Cup i Hickstead, Rom och Aachen och proffsryttarna Petronella Andersson och Erica Swartz. Men Sverige hade inte turen på sin sida denna dag.

Petronella Andersson gjorde en felfri första runda med Castres van de Begijnakker Z, men fick två nerslag i andra rundan. Angelie von Essen gjorde en stabil insats med Alcapone des Camille med en bom ner i varje runda. Erica Swartz och Jovita fick endast ett ner i första, men 13 fel i andra rundan.

Angelica Augustsson hade endast ett tidsfel i första rundan, men i andra rundan föll hon av sin häst Kalinka van de Nachtegaele, som hoppade ut från banan och laget samlade ihop hela 31 felpoäng, vilket gav Sverige tionde och sista plats i tävlingen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.