Malin Baryard Johnson, Peder Fredricson, Henrik Ankarcrona, Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw. Foto: Kim C Lundin

Sverige trea i nationshoppningen

En tredjeplacering för svensk del. Det blev facit när Nations Cup avgjordes i Falsterbo. Segrare blev det nederländska laget efter en rafflande omhoppning.

Det stod mellan Nederländerna, Italien, Irland och Sverige. Det var Johny Pals som fick det holländska förtroendet.
– De sa att jag kunde ha ett ner men inte två. Och att jag skulle rida fort. Så jag red fort, säger Johnny Pals efteråt.
Han sprang in över mållinjen med tiden 39,33. Andraplacerade Irland skickade Daniel Coyle – som även han red felfritt men med långsammare tid.
Vinnare. Det holländska laget knep segern. Foto: Fredrik Jonsving
Det var ett lite moloket svenskt landslag som mötte pressen efteråt, trots att det är första pallplaceringen för laget i årets Nations cup när det bara är två omgångar kvar.
– Vi sa att vi skulle sätta press på de andra, men vi satte inte tillräckligt med press på dem, konstaterade Henrik von Eckermann efteråt.
Det var han som fick bära det svenska oket. Henrik hade rivningar i båda sina rundor.
– Jag resonerade som så att vem är den bäste personen för jobbet, säger Ankarcrona på presskonferens efteråt.
– Jag sa till Henrik att antingen åker du hem och har två fyrfelare i ryggen, eller så går du in och levererar en felfri omhoppning. Och det gjorde han bra, säger förbundskaptenen.
Peder Fredricson. Foto: Fredrik Jonsving
Svensklaget presterande dubbelt felfritt både genom Peder Fredricson och genom Malin Baryard-Johnsson. Douglas Lindelöw var inte lika nöjd.
– Jag är besviken över min första runda. Hade jag varit felfri hade vi inte suttit här och hängt läpp, konstaterar han.
Han får medhåll av Ankarcrona.

– Det är klart att man vill alltid stå lite högre. Men som Douglas sa skulle vi varit lite bättre i första rundan.

Men det var inte de sportsliga insatserna som fick mest fokus under den sista dagen av Falsterbo Horse show. Den norska landslagsryttaren Cecilie Hatteland slog sin häst på rumpan med piskan i trekombinationen, en gång vid första rundan, och två hårda rapp vid andra rundan. Ryttaren kallades upp till domaren efter ritten. Åtgärden stannade vid en muntlig tillsägelse. Vilka efterspel det blir i övrigt är ännu oklart.
Cecilie Hatteland. Foto: Fredrik Jonsving
Ryttaren själv har bett om ursäkt. I ett pressmeddelande förklarar hon händelsen såhär:

– Jag är väldigt ledsen för vad som hände på arenan idag. I första rundan hoppade min häst för högt i kombinationen och jag var för svag i mitt ben efter att det varit brutet så då använde jag spöet för att vi skulle nå ut. I andra rundan så backade min häst av mer än vad jag förväntat mig och självklart skulle jag styrt ur kombinationen. I stället gjorde jag det dumma misstaget att fortsätta, säger hon.

– Jag är så hemskt ledsen för vad som hände och det var aldrig min mening att slå hästen. I stundens hetta var min enda intention att ta oss ur situationen. Jag är verkligen ledsen och förstår att jag fattade fel beslut. Min häst Alex betyder allt för mig och jag hyser stor respekt för honom. Jag kommer inte tävla igen på den här nivån innan mitt ben läkt fullt ut så jag kan ge honom det stöd han behöver från skänkeln. Återigen, jag är så ledsen, står att läsa i pressmeddelandet.

Malin Baryard-Johnsson. Foto: Fredrik Jonsving
Det är nu två omgångar kvar i Nations cup. Närmast: Hickstead om två veckor.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.