Nations cup Aachen Sverige Petronella Angelie Jens Annika

Sverige tvåa i Aachens Nations Cup – ett nerslag ifrån omhoppning

Det blev tjejkväll i Aachen när Nations Cup reds med åtta lag från hela världen och Sveriges och USA:s kvinnodominerade lag blev tvåa respektive etta efter två spännande rundor. Men Sverige var bara ett nerslag ifrån att utmana USA i en omhoppning.

 

Angelie von Essen - Al Capone des Carmilles
Angelie von Essen – Al Capone des Carmilles. Foto KimC.nu by Ateni AB

Arenan i Aachen var fullsatt med Coronamått mätt, 18.000 åskådare, på torsdagskvällen när Nations Cup skulle ridas.

USA startade först av alla och Jessica Springsteen gick ut som första ryttare med Don Juan van de Donkhoeve. De var felfria men med ett tidsfel. Även Yuri Mansur från Brasilien fick tidsfel och banbyggaren Frank Rothenberger valde efter tre ryttare att förlänga maxtiden vilket gjorde att Jessica och USA stod på noll fel.

Först ut för Sverige var Petronella Andersson med Castres Van De Begijnakker Z som hoppade betryggande högt över hindren, men rev i trekombinationen och även det näst sista hindret.

Det svenska laget tog silver i Aachens nationshoppning Annika, Jens, Angelie, Petronella
Det svenska laget tog silver i Aachens nationshoppning. Foto KimC.nu by Ateni AB

Men både Angelie von Essen med Al Capone des Carmilles och Jens Fredricson med Markan Cosmopolit var dubbelt felfria.

Angelie von Essen - Al Capone des Carmilles
Angelie von Essen – Al Capone des Carmilles. Foto KimC.nu by Ateni AB
Jens Fredricson - Markan Cosmopolit
Jens Fredricson – Markan Cosmopolit. Foto KimC.nu by Ateni AB

Annika Axelsson och Celo Z rev endast ett hinder per runda.

Totalt var de bara ett nerslag ifrån att utmana USA i en omhoppning.

Annika Axelsson - Celo Z
Annika Axelsson – Celo Z. Foto KimC.nu by Ateni AB

– Jag är otroligt stolt över ryttarna, det är en fantastisk prestation. Att komma hit med ett lag som inte varit på denna nivå innan och de tar sig an banan på det här viset gör mig väldigt stolt, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Förra gången tävlingen genomfördes 2019 tog Sverige hem segern.
– Vi hade inga förväntningar i år mer än att ryttarna skulle gå in och få hästarna att hoppa väl. Det är alltid svårt att veta hur långt det ska räcka – men det är otroligt stort med en andraplats, fortsätter Henrik Ankarcrona.

– Jag tror det säger att vi gjort bra saker under väldigt lång tid. Sedan handlar det även om att framgång föder framgång. Alla ryttare dras med i prestationerna och vill inte vara sämre, det väcker en otrolig glöd.

Det var USA:s första seger i Aachen på 16 år, något som lagets 56-åriga Laura Kraut minns väl, eftersom hon även var med och red i laget den gången. Nu var det hennes felfria avslutande runda som säkrade segern för laget.

I andra rundan gjorde Frank Rothenberger hindren högre och bredare. Det ställde till problem för bland andra Jessica Springsteen, som var felfri i första men som nu fick åtta fel. Även lagkamraten Lucy Deslauriers, 22 år, med Hester rev ett hinder. Blott 20-åriga Brian Moggre med Balou du Reventon var den som höll nollan hela vägen för USA. Laura Kraut med Baloutinue avslutade för USA och var sista ryttare totalt i tävlingens andra runda.
– När Brian sa till mig att om jag inte var felfri skulle det bli omhoppning mot Sverige så kände jag att det kunde jag inte stå ut med, så jag såg till att inte riva någon bom.
I OS i Tokyo förlorade USA omhoppningen mot Sveriges lag, så man förstår att hon inte ville se det upprepas.

Istället blev det denna gång kramkalas och glädjetårar i det amerikanska laget – men även Sveriges lag som bestod av en betydligt mindre rutinerad uppställning måste ha varit överlyckliga över silverplatsen.

– Att vinna här är en höjdpunkt! Vi har varit nära ett par gånger förut, sa amerikanska lagledaren Robert Ridland.

USA Nations CUp Aachen 2021
Det segrande amerikanska laget med Jessica Springsteen, Lucy Deslauriers, Brian Moggre och Laura Kraut. Foto CHIO Aachen/Michael Strauch

Frankrikes lag tog bronsplatsen med tolv fel.

Kvällen bjöd på en hel del dramatik, när Tysklands Marcus Ehning och À la Carte NRW föll på framhoppningen och Marcus fick köras till sjukhus. Han dök dock upp på arenan igen senare på kvällen, oskadd efter att bara ha undersökts, och även hingsten var välbehållen efter fallet.

Avslutningsvis kan man säga att detta var tjejernas kväll, då USA:s och Sveriges kvinnodominerade lag segrade över de övriga sex helt manliga lagen (förutom Nederländerna där Sanne Thijssen ingick i laget).

Resultat > > >

Petronella Andersson - Castres Van De Begijnakker Z
Petronella Andersson – Castres Van De Begijnakker Z. Foto KimC.nu by Ateni AB
Annika Axelsson - Celo Z
Annika Axelsson – Celo Z. Foto KimC.nu by Ateni AB

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.