Shino Hiroto och Life is Beautiful samt Stefan Karlsson med dåvarande Tour de France framför vagnen Foto: FEI/Yusuke Nakanishi / privat

SWB-hästen Life is Beautiful är på plats i Sverige igen

Historien om Life is Beautiful som egentligen föddes som Tour de France innehåller mycket svensk ridsport men också en koppling till Japan, internationell hoppsport och OS i Tokyo.

Life is Beautiful

Redan namnet låter lite som en saga och den exporterade hopphästen Tour de France har blivit en stor liten hjälte för sin japanska ryttare Shino Hirota. Tillsammans har de dominerat världscupen  i hoppning – den japanska ligan med tre segrar och två andra platser. Nu är de på plats i Sverige i Jonstorp efter att ha tävlat i Lilleström i helgen. Shino Hirota och Life is Beautiful är på Bruce Goodins anläggning inför världscupen. Han var den som förmedlade hästen och även har gjort enstaka internationella starter med honom. Shino Hirotos stora mål är såklart olympiska spelen i Tokyo 2020, men först ett stopp i världscupen.

Uppfödd av Agneta Sjögren-Fredriksson

Life is Beautiful eller Tour de France som han hette när han kom till världen hemma hos Agneta Sjögren-Fredriksson på Ekerö. Han föddes 2003 efter As de Thurin undan Amour efter Anart. Hans stamtavla var inte okänd på något sätt för Agneta Sjögren-Fredriksson hade både far och morfar på sin hingststation samt hingstarna Marwin och Dammen och ett antal till. Hon är uppfödare till mer än 165 hästar enligt blup.se och en erfaren och rutinerad uppfödare och hingsthållare. Tyvärr får inte Agneta Sjögren-Fredriksson uppleva äran av att se en uppfödning i världscupfinal, hon avled efter kamp mot cancer tidigt 2014.

Stefan Karlsson red in och körde

När Tour de France var tre år köpte Stefan Karlsson från Markaryd valacken. Han red in honom själv och red ut i skog och mark. När det gällde att tävla fick Jörgen Larsson sköta det och redan som 4-åring var Tour de France åtta på Breeders Trophy. Han kvalade sedan till Falsterbo som både 5- och 6-åring med goda resultat.
– Jag tyckte han var lite orolig på tävlingsplatser och jag ville att han skulle få lite allroundträning, berättar Stefan Karlsson.
– Maria Alfredssons far Sven hjälpte mig att köra in honom, tömkörde och hantera vagn. Det är riktigt bra för ryggen på en hopphäst. Jag körde honom själv ute i skog och mark.
– Vi kom så långt att när han var runt sex år ställde vi upp i en dressyrkörtävling på Krapperups Slott, Sven hjälpte mig då med.
– Han var en jättefin häst men redo för så mycket mer.  Så när Bruce Goodin ville köpa för att sälja vidare så sa jag ja, berättar Stefan Karlsson.

Tour de France alias Life is Beautiful framför vagn med Stefan Karlsson och Sven Alfredsson på Krapperups slott Foto: privat
Tour de France alias Life is Beautiful framför vagn med Stefan Karlsson och Sven Alfredsson på Krapperups slott Foto: privat

Återseende planerat

Stefan Karlsson tänker åka och hälsa på sin kompis Tour de France, han har fina minnen av hästen. Han sålde runt 2010 när Tour de France var sju år och börjat komma upp i klasserna.
– Det blir ett besök i Jonstorp hos Bruce Goodin. Jag vet inte om det blir något besök i Göteborg men det vore roligt att träffa honom igen.

Ingen rådde på Goodins segertid

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.