Sylve Söderstrand, Henrik Ankarcrona

Sylve kritisk till förbundets och Ankarcronas vision för hoppningen

Svenska Ridsportförbundet publicerade i november sin vision för hoppsportens framtid. Nu kommenterar tidigare förbundskapten Sylve Söderstrand visionen i kritiska ordalag.

– Det här beskriver nuläget tycker jag, säger Sylve Söderstrand till tidningen Expressen.

– Det här känns mer som att man beskriver det som vi tog fram på 90-talet som kallades ”Hoppningen vill” som vi skulle jobba med in på 2000-talet. Det är resultatet av det som är just nu. För min del är det mer intressant hur det ska gå till.

Precis som i en tidigare krönika hos Ridenews – Satsa på talangerna – framgångsrika exempel visar att det kan löna sig!– menar Sylve att det också är viktigt att ha en plan för de talanger som saknar uppbackning hemifrån.

–  Både Peder och Jens (Fredricson reds anm) är uppvuxna med en hästintresserad pappa och en väldigt starkt hästintresserad morfar. De är i princip födda på hästryggen men vad händer med alla som inte är det men fortfarande är talanger?

– Nu finns det talangprogram för ryttare med egen häst men hur ser talangutvecklingen ut för de som inte har en egen häst? Det tror jag är en viktig bit för att sporten ska tas riktigt på allvar.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona bemöter kritiken:

– Vi har från förbundet ryttarutvecklingsprogrammet, som även omfattar ridskoleverksamheten. Där ges möjlighet för ryttare utan häst att utvecklas med både avsutten och uppsutten träning. Sen finns det satsningar på förenings och distriktsnivå där ridskoleryttare får möjlighet att utvecklas på tävlingsbanan, men det ligger per distrikt och ridskola, det styrs av dem.

Läs hela Sylve Söderstrands krönika hos Ridenews här > > >

Hela artikeln hos tidningen Expressen > > >

MÅLBILD VISION 2030

  • Svensk hoppsport är världsledande och ett föredöme i den internationella toppsporten
  • Sverige ska fortsatt vara ett föregångsland i hästvälfärdsfrågor
  • Svenska landslagstrupper ska årligen ta mästerskapsmedaljer
  • Sverige ska ha tio ryttare inom topp 200 på FEI:s världsrankning
  • Sverige ska ha fem U25-ryttare inom topp 100 på FEI:s U25-ranking
  • Nationella 5* tävlingar, attraktiva för både ryttare, hästägare och sponsorer, finns över hela landet, under hela året och är förberedande för CSIO3*
  • Sverige ska ha nyckelpositioner i FEI och EEF och därmed ha en betydande roll i utvecklingen av den internationella hoppsporten

Hoppsportens vision 2030, Svenska Ridsportförbundet

Ladda ner hela dokumentet här > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.