Alamo och Steve Guerdat vid världscupsegern i Göteborg 2019.  Foto: Kim C Lundin

Tidshoppningen utslagsgivande – tajt topp

Omgång I i världscupfinalen hade få felfria och regeln med tre sekunders pålägg för rivning blev helt avgörande. Steve Guerdat vann och tre svenska ryttare är utanför topp-10.

Omgång I i världscupfinalen

Värlscupfinalen i hoppning avgörs med tre omgångar.  En första tidshoppning med omvandling av rivningar till tidspålägg, en andra final över grundomgång med omhoppning samt en sista tuff final på söndag över två rundor för de bästa.

Omgång I i världscupfinalen avgjordes på tid med ett pålägg på 3 sekunder för varje rivning. Placeringen i klassen omvandlas till poäng, samma sak i final 2. Banbyggare i finalen är Santiago Varela och Peter Lundström och Maria Alfredsson assisterar.

Svensk stolpe ut

De tre svenska ryttarna hade inte sin bästa dag på jobbet. Peder Fredricson och H&M All In var tillräckligt snabba med råge men en sen rivning gav ett påslag som inte det fanns marginal till.
– Han hoppade mig lite ur sadeln på plankan, då vinglade jag till lite och han blev sedan spänd av det och rev, förklarade Peder Fredricson.
–Sista linjen var den största linjen på hela banan och det var egentligen inte ett problem för oss. Jag hade hoppats ligga på topp-4 idag för att ha ett bra läge. Imorgon är det Catch Me not S som ska gå och då hoppas jag att han bygger stort, inte för tekniskt och med bra distanser för oss men det är bara ett önsketänkande, summerade Peder Fredricson.
– Det är bra prispengar i varje klass och jag rider för varje klass också.

H&M All In med Peder Fredricson Foto: Kim C Lundin

Irma Karlsson och Ida van de Bisshop hade en ursnabb tid men med två rivningar halkade de neråt. Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou var så rätt och så bra på tiden när sista hindret föll. Det var inte det som var planen. Henrik var långt ifrån ensam med att riva den sista oxern men det tröstar inte.

Toveks Mary Lou Henrik von Eckermann  Foto: Kim C Lundin
Ida van de Bisschop Irma Karlsson S Foto: Kim C Lundin

Belgisk styrkedemonstration

Kvintetten på toppen består av tre belgiska ryttare samt radarparet Steve Guerdat och Martin Fuchs. De fyra belgiska ryttarna ligger inom topp-10, ett smått otroligt resultat. Efter segrande Steve Guerdat på Alamo kom Pieter Devos och Apart satsade, han har haft succé i världscupen men Apart är orutinerad på mästerskapsformatet. Olivier Phillippaerts som med H&M Legend of Love startade som trea i klassen slutade på samma plats efter att ha fått till en snabb ritt.

H&M Legend Of Love Olivier Philippaerts Foto: Kim C Lundin

Se duellen mellan Guerdat och Devos, det är knappt mätbar skillnad med tre hundradelar.

Presskonferens

Steve Guerdat om sin seger och valet av Alamo:
– Jag kunde ha en snabb runda utan att ta ut allt från min häst. Jag fokuserade på min ritt och inte på vad de andra gjorde. Jag funderade på att göra samma sväng som Beat Mändli som trillade av.  Men, avstod, jag behövde inte svänga så snävt.
– Det var inte så lätt att välja Alamo, jag valde att göra Bianca och Alamo redo för finalen. Jag vill spara Bianca för OS nästa år.  Nu vill jag se om det finns en chans för Alamo att göra bra ifrån sig tar jag den för att spara henne.
– Jag har vunnit förut men aldrig varit i ledning inför dag två, allt kan se annorlunda ut imorgon.
Olivier Phillippaerts om sin ritt:
– Jag var klar för att ge allt eller inget, jag var så nöjd med min runda. Jag tappade stigbygeln efter hinder tio och red utan över de sista fyra hindren.
– Jag vet inte vad jag har för förväntningar – allt kan ändras dag två.
Pieter Devos om sin orutinerade häst Apart.
– Jag har inte ridit snabbt med Apart tidigare första dagen på en tävling så jag visste inte hur han skulle reagera. Vanligtvis börjar vi alla meeting på annat sätt, lite mindre lugnare klasser dag 1 och sedan kräver man mer, nu var det rakt in på svår höjd och snabbt tempo. Jag visste inte innan om det skulle fungera för honom.
– Apart har aldrig gått ett mästerskap så jag vågar inte hoppas än, man kan inte göra misstag, det finns inget utrymme för det.
Peder Fredricson var med som bästa svensk:
– H&M All in hoppade fantastisk, jag visste vi behövde gå ganska snabbt och det gick väl tills vi rev ett hinder.
Banbyggaren Santiago Varela:
– Trion på prispallen var otroligt snabba, jag var nöjd med klassen idag för banan fungerade för alla ryttarna. Jag vet inte vad jag ska hitta på tills imorgon.
– Jag var imponerad av det japanska ekipaget, hon gjorde en riktigt bra ritt.

Svenskfödda Life Is Beautiful med Shino Hirota Foto: Kim C Lundin
Hejarklack till Svenskfödda Life Is Beautiful med Shino Hirota Foto: Kim C Lundin

Lyssna på presskonferansen med topp-tre i klassen samt Peder Fredricson.

 

Rankning i världscupfinalen

Resultat värlsdcupfinal I

Start och resultatlistor

Gothenburg Horseshow hemsida

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.