Sadri Fegaier sponsrar ensam Hubsidetouren i St Tropez.

Topparrangören – Började med två tomma händer

Under pandemin fanns det plötsligt bara en tävling för världseliten i hoppning. När allt annat ställdes in reste stjärnorna till St Tropez för miljonhoppningar, som arrangerades och sponsrades av Frankrikes yngsta miljardär och hoppsportens största eldsjäl.

Av Cecilia Lönnell

Hur kommer det sig att Jan Tops Global Champions Tour ställdes in under 2020 på grund av pandemin, medan uppstickaren Hubside Jumping Grimaud på Franska Rivieran kunde hålla elva internationella meeting? Peder Fredricson tävlade nästan ingen annanstans från juni till oktober 2020.

” Som son till tunisiska invandrare började han med två tomma händer. Pappa var lastbilschaufför och mamma städerska.”

– – – – – – – – – – – – – –

LÄS MER Hubsidetävlingarna stoppades av FEI – hade inte betalat ut prispengarna > > >

– – – – – – – – – – – – – –

– Det är för att Jan Tops är beroende av sponsorer och att sälja VIP-bord för att finansiera sina tävlingar medan Hubsides ägare själv betalar.
Den förklaringen hade en insatt källa till kontrasten mellan de båda tourerna förra året; den ena inställd, den andra i full gång.
Så vem betalar ur egen ficka – eller med sina egna företag som sponsor – arrangemang och prispengar på femstjärniga meeting, där bara ett enda kräver minst 3,9 miljoner kronor i prispengar?

Jo, det gör superentrepenören och hästentusiasten Sadri Fegaier, 42 år. Han kallades häromåret för Frankrikes yngste miljardär. Hans förmögenhet värderas nu till 19 000 miljarder och det rankar honom som en av Frankrikes 60 rikaste personer.

Som son till tunisiska invandrare började han med två tomma händer. Pappa var lastbilschaufför och mamma städerska. Sonen visade redan i skolan entrepenörsanlag och fick som 20-åring i slutet av 1990-talet ett banklån på cirka 80 000 kronor för att starta en mobiltelefonbutik. Det har växt till ett imperium inom mobiltelefoni och webteknologi. Hubside är ett av hans varumärken, ett annat är försäkringsbolaget Sfam, som är specialiserat på mobilmarknaden och som växte 2 400 procent de första fem åren, med en personalomsättning på bara en procent.

” Dessa tävlingar är nödvändiga för den professionella delen av sporten ”

Något som lyfts fram när man porträtterar entreprenören Fegaier är att han kunnat skapa så låg personalomsättning i sina företag och höjt servicekvaliteten genom att skapa bättre förutsättningar för de anställda. Hans kundtjänst har gratis matsal och gym och en högre ingångslön än i andra företag. Han har sagt:
”Jag rekryterade själv 600 av kundtjänstagenterna, eftersom det är de som gör skillnaden mot konkurrenterna.”

Sadri Fegaier har under tiden också blivit häst­entusiast, tack vare att han träffade sin sambo Clair Chaix. 39-åriga Clair tävlar på 1* och 2* nivå och som nu har blivit omkörd av sin sambo som rider femstjärniga 1.50-klasser, trots att han började rida först som vuxen. Det är i likhet med Zangersheides grundare Leon Melchior, också han framgångsrik entreprenör som också började med två tomma händer.

Sadri Fegaiers sambo Clair Chaux var den som introducerade honom för ridsporten. Foto Hubside Jumping

Sadri har i något skede sagt att han som arrangör vill utmana Jan Tops och Global Champions Tour. Men rivaliteten är inte större än att han själv är med i Tops teamserie GCL, i laget Cascais Charms, som han själv sponsrar. Men när Tops och nästan alla andra internationella arrangörer ställde in under förra året ordnade Fegaier, som nämnts, själv elva stycken fyr- och femstjärniga meeting.
– Dessa tävlingar är nödvändiga för den professionella delen av sporten. Ryttarna måste ha chans att hålla igång och tjäna sitt levebröd så att hästnäringen, särskilt i Europa, kan behålla samma höga nivå som innan den hälso- och ekonomiska kris som covid-19 inneburit, sade Fegaier då till internationella hoppryttarklubben om sin tour nära St Tropez.
I år hade han tolv meeting och nästa år planeras fjorton. En viktig skillnad mellan hans tour och GCT/GCL är att varje meeting är fristående, medan Tops erbjuder en penningstinn final.

”Arrangemangen gjorde snabbt succé, och han har numera femstjärniga meeting på båda platserna”

Första steget till att bli en profil inom hoppsporten tog Sadri Fegaier 2010, då han startade sitt stall Haras (=stuteri) de Grillons, i sin barndoms hemtrakter mellan Lyon och Valence. Anläggningen är byggd på 27 hektar mark med ett 100 x 40 ridhus, två stora ridbanor och en hoppbana på 200 x 100 meter. Stallet har plats för 30 hästar.


Som stalljockey anlitade han Carlos Lopez från Colombia. Lopez har vunnit i både världscupen och GCT med Sadris hästar, och kom med G&C Arrayan i somras sexa i LGCT Grand Prix på Stockholms Stadion.
Efter fem år började Haras de Grillons ordna internationella tävlingar, med titeln Jumping Valence. Men platsen är lite avsides, och 2019 invigde Sadri nästa steg, anläggningen Hubside Jumping de Grimaud på Franska Rivieran nära St Tropez. De arrangemangen gjorde snabbt succé, och han har numera femstjärniga meeting på båda platserna.
– Det är mycket välordnat, och bra för ryttarna, säger den svenske hoppdomaren Sven Holmberg, som dömt på båda platserna.
Han har träffat sin värd, men inte kunnat lära känna honom så väl då Sadri inte pratar engelska och Sven begränsat med franska.

” Bland stamgästerna finns förutom Peder Fredricson också bland andra Steve Guerdat och franska speedkungen Julien Epaillard ”

Fegaier har sagt att han som arrangör använder sina egna erfarenheter som ryttare. Han tog rygg på de bästa då han utvecklade den nya anläggningen på Rivieran. En av hans rådgivare har varit Eleonora Ottiviani, sedan många år internationella hoppryttarklubbens ”director” och bland annat tävlingsledare vid EM 2005.


– Fegaier anlitar de bästa banbyggarna, säger Sven Holmberg.
Ett exempel är Gregory Bodo, som i somras var assisterande banbyggare på OS och enligt Sven tippas bli ansvarig för OS-banorna i Paris om tre år. Banorna har VM-mått och stallarna är semipermanenta.

Bland stamgästerna finns förutom Peder Fredricson också bland andra Steve Guerdat och franska speedkungen Julien Epaillard. I år vann Jessica Springsteen den fyrstjärniga Grand Prixen i juni, vilket bidrog till hennes OS-uttagning och lagsilver.
Även Fegaier säljer VIP-bord, men utan att tävlingarna är beroende av det. För publiken är inträdet gratis.

Steve Guerdat och Fanny Skalli hörde till stamgästerna.

När det gäller sin affärsfilosofi jämför Sadri Fegaier den med ridningen.
”Du måste gå från hinder till hinder”, säger han.

Fegaiers bolag Sfam dömdes 2019 till 10 miljoner euro i böter för att ha haft en finstilt rad i sina kontrakt som band kunderna till ett avtal utan att de förstod det.
”Det är en av farorna med att driva stora bolag”, säger han. ”Du måste vara mycket vaksam för att inte springa in i hindret”. • • •

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.