Marie Etter-Pellegrin - Ulane Belmaniere

Toppryttaren: ”Köpta starter hot mot hästarnas välfärd – men elitryttarna väljer att inte se”

Amatörer som köper sig in i Grand Prixhoppningar är ett hot mot hästarnas välfärd – men toppryttarna väljer att vända bort blicken och låtsas som ingenting.
Den före detta landslagsryttaren är trött på att vara ensam om att efterlysa mer rättvisa i sporten.

Den schweiziska toppryttaren Marie Pellegrin har gått ut i sociala medier och krävt att ridsporten professionaliseras – hon ser ett problem med att amatörer med mycket pengar köper sig in i sporten.

I en intervju i franska ridsportmagasinet Grand Prix berättar hon om hur hon är trött på att efterlysa mer rättvisa i sporten och trött på att be om mer kommunikation och svar från FEI. Hon vill att hästarna ska ställas i centrum av debatten och tycker att pengar har fått en alltför viktig roll. Om man inte tillhör topp 30 på världsrankingen måste man idag betala alldeles för stora summor för att komma in på de stora tävlingarna. Hon önskar att ridsporten kunde bli mer av en meritokrati.
– Ridsporten är den enda idrott där du kan tävla i en CSI5* Grand Prix om du bara har betalat för en bra häst och för rätten att delta.

Hon föreslår bland annat att världsrankingen ska splittas i två – en lista för amatörer, en lista för professionella. Hon tycker också att man borde ha en lista för ekipage, som i dressyren.

– Utvecklingen går åt fel håll – vår bransch är på väg bort ifrån sportens etik.
– Vi borde använda det här svåra och konstiga året för att rätta till saker och ting.

Hon menar också att man genom att förbjuda vissa detaljer i utrustningen bara ger ryttarna en lam näsknäpp. Istället för att förbjuda utrustning borde man utbilda människor.
Hon ser det som långt värre att man kan köpa sig in i en Grand Prixklass trots att man aldrig vunnit en 1.30 och krascha sig igenom hälften av hindren.

Hon pekar på Jan Tops (mannen bakom av vissa – bland andra världsettan Steve Guerdat LÄS MER HÄR: ”Jag vill inte lämna efter mig en sport som bara är för rika” > > > – kritiserade Global Champions League), som hon menar är inspirerad av Formel 1-världen och lyckas tjäna pengar både genom att arrangera tävlingar och genom att sälja hästarna som deltar i dem.

Hon varnar också, i likhet med många andra, för att djurrättsorganisationer kan komma att ge sig på ridsporten.

Ett problem som hon ser är att de trettio eller femtio bästa ryttarna i världen är de som har störst inflytande, men att de, som har tillgång till alla tävlingar, inte vill göra någon upprörd. De föredrar att titta åt ett annat håll istället för att ifrågasätta.

Här kan du läsa originalintervjun i Grand Prix på franska > > >

Här finns en översättning till engelska hos World of Showjumping > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.