Holger Hetzels anläggning står i centrum när Tyskland öppnar upp för tävling med restriktioner. Julia Krajewski var en av många ryttare. Foto: Kim C Lundin / Skärmbild Clipmyhors

Tyskland öppnar upp – fyra dagars hoppmeeting

Efter restriktioner och inställda tävlingar öppnar Tysklands ridsport upp efter Covid-19-krisen. Först ut är ett hoppmeeting utan publik och livesänt via Clipmyhors.

Tyskland har haft restriktioner under Covid-19-krisen med en total nedstängning av all sportverksamhet. Fortfarande är evenemang med publik inte att tänka på för tyska arrangörer före den 31 augusti. Ridsporten har i Tyskland precis som i Sverige haft öppen bana initiativ, online-träning. För de allra flesta avelsförbunden är i stort sett all auktionsverksamhet omlagd till att ske via nätet. Den stora tyska streamingtjänsten Clipmyhorse har kört repriser, nya intervjuer gjorda på distans och försökt behålla publik, deras arkiv har gått varmt när många plötsligt haft mer tid.

Att det nu tas myrsteg i riktning mot en verklig återkomst är tydligt. I veckan avslutades det första 14-dagarsprovet för hingstar för i år mot normala fem till sex olika tester klara så här års. I Tyskland hann det genomföras fyra stycken 3-dagars sportprov innan nedstängningen var ett faktum. Mängder med klassiska evenemang har ställts in och den professionella tyska ridsporten har lidit svårt som i de flesta andra länder. Sedan förra helgen har ett antal evenemang genomförts under tävlingslika förhållanden minus publik.

I helgen startade en verklig turnering på tyska hoppryttaren Holger Hetzels anläggning i Goch, nordväst om Duisburg nära gränsen till Nederländerna. Tävlingen pågår onsdag till söndag och är helt vanlig sett till bana, domare, publika resultat men för att vara på den nivån motsvarande svensk regional nivå lockar den en del internationella ryttare från närområdet. Flera internationella ryttare har sin bas i Tyskland och på helgens meeting startar belgiska, irländska, italienska och amerikanska ryttare i tillägg till de tyska som är i majoritet. Det finns i Tyskland reserestriktioner som i de flesta andra länder och publik är inte tillåten.

Holger Hetzel på hästen Legioner i Herning 2020 Foto: Kim C Lundin

Som ett sätt att få igång sporten och med den de kommersiella intressena för att sälja och förmedla hästar så är clipmyhorse.tv på plats och streamar hela tävlingen. I vanliga fall är det kanske begränsat intresse men för närvarande är alla svältfödda och slukar allt som visas.

Julia Krajewski med en av sina hästar Foto: Skärmbild Clipmyhors

Clipmyhorse livesändning från Holger Hetzels anläggning är gratis meda arkivsändningar vanligtvis kräver abonnemang.

Startlistor och resultat

Urval av genomförda tävlingar i maj i Tyskland

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.