Louise Nyberg med Dokibo som unghingst och idag som inriden 4-åring på väg mot Zangersheide. Foto: Privat / Jessica Verstappen

Uppfödardrömmen håller sorgen i schack

Hästarna hjälpte Louise Nyberg att hålla liv i sin dröm genom mammans svåra sjukdom och tiden efter. Idag satsar hon mot framtiden som hopphästuppfödare.

Louise Nyberg, 28 år, är hoppryttare och har sin bas i Holland sedan tio år. Rollen och drömmen om att kunna försörja sig som hopphästuppfödare växer sig allt starkare. För någon vecka sedan sålde hon sin första uppfödning Igali LN, det har blivit åtta uppfödningar hittills.

Namnet Louise Nyberg LN Horses blev mer allmänt bekant när hennes hingst Dokibo LN Z blev accepterad i KWPN. Allt kunde gått som på räls för Louise men hennes mammas cancersjukdom krävde sitt tribut av Louise, hennes lillasyster och far Lars. För ett år sedan förlorade Louise sin mamma i cancer.

Hur har det gått för dig?
– Det har känts skönt att ha hästarna och vara här nere, det har varit tungt att vara hemma i Halmstad och hälsa på min pappa och lillasyster, så många minnen. Det var tufft att se mammas kamp, det är ännu jobbigt att åka hem och se vårt hem utan mamma. Utan hästarna vet jag inte hur jag hade klarat mig, det är skönt att ha sysslor och händerna fulla, det ger lite avbrott i sorgen. Det är hästarna som gjort att jag klarat mig fram till idag.
Hur hanterade du att vara ifrån din familj under en del av din mammas sjukdom?
– Förra årets föl döpte jag efter mamma – My Big Star Marie LN, då kändes det bra, som ett evigt minne. Innan mamma gick bort vart det tungt för jag visste att det inte skulle gå vägen. Jag skrev ett brev till henne om mina framtidsplaner, att jag ska köpa en gård och jobba med hästuppfödning. Det gav mig något att leva för och det var skönt för mamma att veta att jag hade tankar på framtiden, det hjälpte henne i det svåra avslutet.


Hur mår du idag?
– Vissa dagar är tunga men när jag vaknar nästa dag känner jag mig ändå starkare. Två år innan mamma dog tillbringade jag hela sommaren hemma, då umgicks vi massor och hon följde med mig på tävling med mina hästar. Det var oerhört värdefullt. Förra sommaren så gjorde vi allt som mamma ville, jag och min lillasyster fick lära oss hennes recept och hon ville vi skulle hålla kvar i de traditionerna, det kändes fint.

Då när det var nära slutet för hennes mamma bodde Louise i norra Holland och trivdes inte alls, det var tungt på alla fronter. Då tog hon beslutet bara veckor innan hennes mamma gick bort att flytta tillbaka till gården utanför Sveneum i södra Holland där hon bott tidigare. Nu känner Louise att hon trivs där hon bor, här hyr hon en lägenhet som hon delar med sin katt Gustaf.

Som uppfödare går livet vidare och det ges ingen respit, hästarna måste skötas varje dag.

Vad har du fått för föl i år?
– Alla mina tre ston blev dräktiga på första försöket på vars ett strå fryssperma från respektive hingst förra året. Kwanta (Heartbreaker- Capital) fick ett stoföl New Hope LN efter Diamant De Semilly. Stoet Jatevje (Action Breaker- Cash), som aldrig blev större än en D-ponny, resorberade sin dräktighet och är nu dräktig med Dokibo. Kwantas dotter Katitzi (Kannan- Heartbreaker) fick ett stoföl med Cornet Obolensky.

Du har precis lämnat Cornet Obolensky-fölet på klink för operation, varför?
– Hon har utvecklat grov hinna över ena ögat, och har blivit blind. Nu är hon 4 månader och då opererar vi bort ögat så att hon kan vara besvärsfri. Det är en sak som mammas död fört med sig, att jag inte tar motgång med hästarna lika hårt. Nu tänker jag hela tiden att det ändå kunde varit värre, jag har fått perspektiv. Jag fick rådet att ta bort fölet men jag vill göra ett försök att operera bort ögat, det är ett stoföl med fin stam.

Har du fler föl på gång till nästa år?
– Jag har betäckt sju ston  och hoppas få fem föl, lite luttrad är jag.  Mina hopphästar finns här där jag bor, på en anläggning utanför Sevenum, tre minuter från Peelbergens stora hoppcentrum. Stona och fölen står upp i norra Holland hos en bekant där det är lägre uppstallningspriser, i Groningen cirka 2,5 timme från där jag bor.

Har du något svenskt sto i avel?
Carnegie efter Cardento undan Maratonia, uppfödd av Gunilla Persson-Berg, är betäckt. Hon väntar ett embryo efter Verdi och bär själv föl med Cicero.

Hur är det med aktiva ridhästar?
– Fyra hopphästar finns i stallet nu, två 3-åringar och två 4-åringar, en av dem är Dokibo som jag precis hämtat hem från Stal Brinkmann. Han ska visas för Zangersheide i september eller i februari, jag har sex veckor på mig att sätta honom i form men lämnar över tyglarna till någon annan för själva visningen.

Vad är det stora målet och framtidsdrömmen?
– Jag vill bli en stor uppfödare, föda upp kvalitetshästar, om jag kan välja så vill jag vara min egen och försörja mig på det här. Att kunna tävla de högsta klasserna på en egen uppfödd häst är den ultimata drömmen. Här nere kommer det kunder på varje liten tävling om du har en bra häst.

Katalognummer 108 Dokibo LN Z efter Diamant de Semilly-For Pleasure på KWPN Stallion Show 2017. Foto: Kim C Lundin

Dokibo i backspegeln

I februari 2017 blev hennes hingst Dokibo LN Z (Zang f -14 e Diamant de Semilly- For Pleasure), accepterad till flerdagarstest på KWPN Stallionshow. Han reds in och startade i KWPN:S 70-dagarsprov. Hingsten ägdes då av en svensk trio genom Thomas Larsson, Lars Nyberg och  Louise Nyberg.

Hur kom det sig att ni hittade honom?
– Jag såg annonsen med stammen, åkte dit och sa i princip, jag köper honom nu, på en gång. Stammen är helt otrolig.
– Vi har haft vår unghästar på bete i Sverige där vi har bra kuperade marker. Dokibo åkte dit som föl efter att jag köpt honom hos uppfödaren, sedan kom han tillbaka hit i höstas för att förberedas för selekteringen, berättar Louise.

Vad kostade en sådan stjärna som föl för tre år sedan?
– Jag tyckte det var mycket för ett föl här med 150 000 så vi är tre på honom, mycket kan hända på vägen, säger Louise.

Du valde att ta ut Dokibo ur flerdagarsprovet våren 2017, hur ser du på godkännande framåt?
– Ja, vi fick återkoppling att han hoppade bra och var fin att rida men han var inte tillräckligt stark för att bli godkänd då. Dokibo är 176 cm hög så det tar sin tid att bygga muskler och komma ikapp sin kropp. Vi ska visa honom för godkännande i Zangersheide så han finns tillgänglig för de som vill avla med honom. Med KWPN och andra förbund får vi se när han är äldre istället.

Vill du se mer av Jokibo LN Z? Se filmen här.

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.