Fredrik Jönsson och Cold Play hade ett ner när maffiahindrets bom föll. Foto: Kim C Lundin Vem tar hem medaljerna? Iskalla Simone Blum med DSP Alice? Coola Max Kühner med Chardonnay som är fadern Clarimo upp i dagen? Och hur långt kan Super-Fredde alias Fredrik Jönsson och Cold Play gå? De har redan vunnit genom att bli bästa svensk till final.  Foto: Kim C Lundin DSP Alice med Simone Blum Foto: Kim C Lundin Clooney och Martin Fuchs  Foto: Kim C Lundin Clinta och McLain Ward  Foto: Kim C Lundin Bianca och Steve Guerdat  Foto: Kim C Lundin Irenice Horta och Lorenzo de Luca  Foto: Kim C Lundin Cold Play och Fredrik Jönsson  Foto: Kim C Lundin

Utslagsgivande första runda – Fredrik Jönsson vidare

Det blev en rejäl ommöblering i resultatlistan efter VM-finalens första runda. För svensk del satte Super-Fredde aka Fredrik Jönsson och Cold Play en tillräckligt bra runda för avancemang till topp-12 och avgörandet.

Den stora banan i finalens första runda var maximerad på alla sätt. Det var flera hinder över 1,60 m och sista hindret var ett ganska glest rättuppstående på modiga 1,64 m, lätt att riva.

Så som de 25 ekipagen red kom felen, och de var många, ganska jämnt fördelat över banan precis som tidigare under VM på banbyggare Allan Wades banor.

Första startande Carlos Lopez Lizarazao på Admara gjorde en strålande felfri runda och tog sig in på en åttonde plats. Han använde den startplats han fick när Henrik von Eckermann avstod otroligt väl. Två ekipage utgick, när deras hästar dragit på sig flera fel var det klokt att tacka för sig. En av dem var PEdro Veniss som oroligt tittade ner på Quabri de L’isle vänster framben efter att ha brutit efter hinder 5.

Peder Fredricson och H&M Christian K fick ett tidigt nedslag på jukeboxen, hinder 3, och sedan blev det ett okarakteristiskt tramp i vattnet. Enligt Peder berodde det på en ryttarmiss. Totalt slutar de på 19:e plats med 18,16 fel i sitt VM.

Fredrik Jönsson och Cold Play såg fokuserade, starka och mycket fräscha ut och hoppade väl. Det såg ut att hålla hela vägen mot en felfri runda när maffiahindret, i USA kallas de tvärrandiga bommarna så efter sk ”mobsters” karaktersitiska randiga kostymer, näst sist på banan föll. Fyra fel plus ett tidsfel placerade Fredrik till slut på nionde plats med 12,23 fel, ett utmärkt resultat för mästerskapsdebutanten.

I toppen är det oförändrat, Simone Blum och hennes DSP Alice såg lika fräscha ut som om det var första dagen, felfritt och kvar i ledning. Max Kühner och Chardonnay höll nollan men drog på sig tidsfel men är fortsatt tvåa liksom tredje placerade Martin Fuchs och Clooney som var felfria.

Största klättringen gjorde Steve Guerdat med en felfri runda på SWB-stoet Bianca, igår en av de absolut fräschaste hästarna på besiktningen. Han ligger nu fyra på 8 fel efter en felfri ritt som såg härligt okomplicerad ut.

Omgång 2 börjar 12:35 amerikansk tid, dvs 18:35 i Sverige.

Startlista omgång 2

Individuellt svenskar inför final runda 2
9. Fredrik Jönsson / Cold Play 12, 23 fel

Ej med till omgång 2
19. Peder Fredricson / H&M Christian K 18,16 fel

Kvalade till finalValde att avstå
21. Henrik von Eckermann / Toveks Mary Lou 11,20 fel
Kom inte med till final
30. Malin Baryard Johnsson / H&M Indiana 14,33 fel

Live-resultat
Banskiss omgång 1
Banskiss omgång 2

Resultat, individuell ställning

Tidigare artiklar om lagklassen
Peder Fredricson: ”Det är så mycket jobb bakom medaljen”
Henrik von Eckermann: ”Jag sparar henne till Göteborg”
VM-bildbomb: Omhoppning och medaljer
Silver till Sverige efter rafflande omhoppning
Hopplaget vidare – Peder Fredricson glödhet
”Jag har inte rest över halva jorden för det här”
Lagresultatet svajar – ”Jag borde varit felfri idag”
Dagens första VM-hjälte: ”Jag är rätt nöjd”

Lagklass dag 1
Fölfynd blev VM-häst: ”Det är häftigt”

WEG Tryon 2018

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.