Peder Henrik Peder Fredricson Henrik von Eckermann H&M All In King Edward

Världens 10 bästa gör upp i helgen – SVT sänder!

I helgen rids stortävlingen Rolex Top 10 i Genéve och vi har TVÅ svenskar i det exklusiva startfältet med just top 10 – de tio främsta på världsrankingen.

Totalt fem miljoner i prispengar står på spel i Genéve när världens tio högst rankade hoppryttare gör upp i Rolex IJRC Top 10-finalen.
Från Sverige deltar världsettan Peder Fredricson och världstrean Henrik von Eckermann.

Förra året var tävlingarna som så mycket annat inställda och man missade 20-årsjubileet, som nu får firas något försenat.

Henrik von Eckermann har visat fin form under året; felfri under hela OS i Tokyo, GCT-seger och senast GP-vinst under Sweden International Horse Show. Som trea på världsrankingen har han en given plats i Top 10-finalen och kommer att ta med sig OS-guldhästen King Edward.

– Att vara en av de tio finalisterna är en av höjdpunkterna i slutet av året här i Genéve. Jag ser verkligen fram emot det, säger Henrik i arrangörens pressmeddelande.

Det är inte första gången han rider den stora finalen och han har seger i sikte!

– Jag har haft turen att få rida den här finalen några gånger tidigare och slutade en gång på andra plats – så det är verkligen en tävling jag skulle vilja vinna!

Så går det till:

Rolex IJRC Top 10 Final avgörs på fredag genom två rundor över 1,65-hinder. Vid lika antal fel är det tiden i andra rundan som avgör. Totalt tävlar ryttarna om drygt fem miljoner kronor i prispengar. Klassen startar på fredag klockan 21:15.

Där finns dessutom chans att kvala till söndagens stora Rolex Grand Prix, som startar klockan 15:00. Klassen avgörs genom en grundomgång samt en omhoppning vid lika antal fel. Ryttarna tävlar om prispengar på drygt tio miljoner kronor.

Söndagens Grand Prix ingår i prestigefyllda Rolex Grand Slam som är välkänd för sina höga prispengar. Där delas bland annat en bonus ut på drygt tio miljoner om samma ryttare lyckas vinna tre tävlingar i rad.

SVT Play sänder finalen i Top 10 fredagen den 10 december med start 21:25.

Dessa startar i Top 10:

Peder Fredricson, Sverige
Daniel Deusser, Tyskland
Henrik von Eckermann, Sverige
Martin Fuchs, Schweiz
Scott Brash, Storbritannien
Kent Farrington, USA
Steve Guerdat, Schweiz
Ben Maher, Storbritannien
Jérome Guery, Belgien
Kevin Staut, Frankrike

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.