Geir Gulliksen och VDL Groep Quatro

Världscupen: Seger för Geir Gulliksen, Rolf-Göran femma

Nu är sista omgången av västeuropeiska ligan av världscupen igång i Scandinavium och vi har sett tre svenska ryttare. Angelica Augustsson Zanotelli med Kalinka vd Nachtgaele får flera bommar ner och likaså Fredrik Jönsson med Cold Play, och till sist väljer Fredrik att utgå.

Men sedan får vi se Rolf-Göran Bengtsson och Cassilano Jmen blända med en lysande, felfri runda och bli första ekipage till omhoppning.

Janika Sprunger, numera halvsvensk schweiziska sedan hon förlovat sig med Henrik von Eckermann, får fyra fel med King Edward, hästen som Henrik numera är delägare i.

Douglas Lindelöw och 10-åriga Casquo Blue har haft en lysande helg i Göteborg, men nu blir det tre nerslag på den stora banan.

Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro blir andra felfria ekipage. Geir är enormt populär i Scandinavium.

På lördagskvällen hedrades Malin Baryards gamla superstjärna Butterfly Flip på Scandinavium. Nu får vi se Stephanie Holmén rida hennes dotter Flip’s Little Sparrow. Det blir dock flera nerslag och Steffi väljer att utgå.

Daniel Svensson, till vardags hopplärare på Strömsholm, rider Khan v.d.Donkhoeve men ekipaget är nya på den här nivån och efter fyra nerslag väljer Daniel att som tredje svenska ekipage utgå.

Erica Swartz och Jovita river första hindret, men Erica visar enorm kyla och lyckas sedan hålla ihop det på resten av banan och slutar på endast 4 fel.

Ann Carton-Grootjans Kai Licha de Carmel dyker in i första hindret i trekombinationen och Ann väljer att utgå.

Denis Lynch, Irland, som ligger fyra i tabellen fick nu 16 fel med 14-åriga GC Chopin’s Bushi – men han behöver inte resultat från Göteborg för att ta sig till finalen.

Antonia Pettersson Häggströms arbetsgivare Abdel Saïd med Alanine de Vains har stigbyglarna obegripligt långt ut i tåspetsen. Vi fick inte lösningen på det mysteriet idag, men vi fick se en mycket snygg ritt med endast ett, oturligt, nedslag.

Henrik von Eckermann rider sin nya stjärna Peter Pan, en otroligt försiktig häst, som håller hovarna långt från bommarna. Så även idag – fram till det sista rättuppstående där en bom faller.

Harrie Smolders, Nederländerna, rider Monaco som han var tvåa med i världscupomgången i Amsterdam. Mycket står på spel för honom idag. Han behöver ta poäng för att nå finalen. Men med två nedslag hamnar han troligen utanför placering idag.

Daniel Deusser, Tyskland, femma i tabellen, sitter med 62 poäng säkert inför finalen. Med Jasmien v Bisschop touchar han både första och andra bommen i trekombinationen och river den tredje. Fyra fel kan idag räcka till placering – men för Daniel spelar det ingen roll när det gäller finalplatsen.

När schweiziske Pius Schwizer och 11-åriga Vient Tu du Rouet får problem blir de det femte ekipaget som utgår.

Äntligen får vi ett tredje ekipage till omhoppning när Olivier Philippaerts, Belgien, och H&M Legend of Love blir felfria i en mycket, mycket snygg ritt.

Belgiske Jos Verlooy, världsetta under 25, är med Jacobien Dwerse Hagen felfri fram till sista linjen där de river trippelbarren.

Frankrikes Kevin Staut är med en niondeplats i ligan och 52 poäng en de som bör kunna räkna med finalplats. Med For Joy van’t Zorgvliet HDC är han nu felfri och fjärde ryttare till omhoppning.

Scandinaviumdebutanten Patrick Stühlmeyer, Tyskland, med Varihoka du Temple får två stopp på det smala hinder nummer sju och utesluts.

Tyske fälttävlansryttaren Michael Jungs framgångar på hoppbanorna fortsätter. Med Fischerchelsea får han dock flera nerslag idag och blir den sjätte ryttaren som väljer att utgå.

Brittiske Robert Whitaker med Catwalk IV blir ännu en av de som river sista hindret i trekombinationen, en oxer som ligger på 1.52 med 1.60 bredd. Det blev ett par rivningar till och 12 fel som resultat.

Italienske Emanuele Gaudiano och hingsten Caspar 232 får två rivningar.

Bryan Balsiger vann världscuppremiären i Oslo med sin häst Clouzot de Lassus och rider nu Twentytwo Des Biches. 22-åringen blir femte ryttare till omhoppning!

Peder Fredricson är enda svenska ryttare som, om han lyckas bra idag, har chans att ta sig till finalen. Vilken placering han behöver ta beror lite på hur det går för hans konkurrenter.

H&M Christian K var den häst som hoppade in mest pengar i världen förra året. Nu visar de sin klass genom att hantera några av banans svåraste utmaningar med otroligt elegans. Trots det blir de ännu en i raden att riva det sista, retliga hindret.

Portugisiske Rodrigo Giesteira Almeida och GB Celine river första hindret i trekombinationen och får sedan med sig ett par bommar till – totalt 12 fel blir det.

Omhoppning

Nu har vi fem ekipage till omhoppning: Geir Gulliksen, Rolf-Göran Bengtsson, Bryan Balsiger, Olivier Philippaerts och Kevin Staut.

Rolf-Göran är först ut av de fem, med sin Casillero Jmen som kanske är den långsammaste av de fem hästarna. Rolf satsar på en halsbrytande sväng som dock ger en rivning och det blir ytterligare en bom ner och tiden 48.52 sekunder.

Geir Gulliksens Vdl Groep Quatro känner ordentligt på en av bommarna men den ligger kvar och det blir en felfri och mycket snabb runda, 45.75 sekunder.

Olivier Philippaerts sitter kanske på den snabbaste hästen, men får en bom ner och gör ett par aningen försiktigare svängar. 4 fel och tiden 45.84 sekunder.

Kevin Stauts häst är om möjligt ännu snabbare och han får den snabbaste tiden, 44.51 sekunder, men även han får ett nerslag.

Bryan Balsiger rider på säkerhet oc satsar på en felfri runda, men får ändå en bra tid, 46.45 sekunder – dock långsammare än Geir som nu kan glädjas åt segern.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.