Wilm Vermeir - Iq van het Steentje. Foto FEI/Dirk Caremans

[Världscupen] Båda svenskarna tog poäng i Mechelen och fortsatt svenskt i topp

Det blev hemmaseger i världscupen i belgiska Mechelen. För de svenska ryttarnas del blev det också ett gott resultat med världscuppoäng till både Erica Swartz och Henrik von Eckermann – som fortsatt är i ledning i ligan.

Det var endast fem av de 39 startande som gick vidare till omhoppning när världscupen reds i Mechelen, Belgien på fredagen. Bland dessa fem fanns dessvärre varken Henrik von Eckermann och Iliana eller Erica Swartz och Madonna, men med endast fyra fel vardera och snabba tider tog de fina placeringar och värdefulla världscuppoäng.

Med ytterligare tio poäng att räkna hem håller Henrik därmed undan väl för Tysklands Daniel Deusser, som var trea denna gång och är närmast efter Henrik totalt.

Erica såg länge ut att gå felfritt men rev retfullt det sista hindret. Med fredagens nio poäng i sin första världscup för säsongen ligger hon nu på 48:e plats i ligan.

Norges Victoria Gulliksen som med Equine America Papa Roach gjorde en kämparinsats och kom runt hela banan mötte samma öde som Erica vid sista hindret där en bom föll. Hon håller ställningarna väl i ligan efter fina placeringar i Oslo och Helsingfors och ligger nu på 8:e plats totalt.

Segern i Mechelen gick till publikens glädje till hemmaryttaren Wilm Vermeir med Iq van het Steentje med Tysklands Hans Dieter Dreher på tredje plats med Cous Cous.

Wilma Hellström tävlade inte i Mechelen, men ligger med sina 30 världscuppoäng på 11:e plats och alltså bland de 18 ryttare som kan rida finalen i Omaha, USA, i vår. Med en 24:eplats och 20 poäng har Angelica Augustsson Zanotelli fortfarande chans att ta en finalplats – kanske genom att upprepa sin världscupseger i Göteborg från 2011..?

Resultat världscupen i Mechelen > > >
Ställningen i världscupen > > >

Resterande omgångar i hoppningens världscup

Söndag 15 januari – Basel, Schweiz
Sänds 14:15 SVT2 och SVT Play

Söndag 22 januari – Leipzig, Tyskland

Söndag 29 januari – Amsterdam, Nederländerna

Lördag 4 februari – Bordeaux, Frankrike

Söndag 26 februari – Göteborg, Sverige

4-8 april – Omaha, USA: Världscupfinal

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.