Irma Karlsson och Ida vd Bisschop från Falsterbo. Foto: Fredrik Jonsving

Fuchs vinner – Irma Karlsson placerad i Lyon

Världscupen i Lyon avgjorde med schweizisk seger och Irma Karlsson slutade åtta, en av tio till omhoppning.

Världscup i Lyon
Omhoppning och sammanfattning

Tio ekipage klarade Gregory Bodos grundomgång felfritt, två var felfria på hinder men klarade inte tiden som var utslagsgivande satt. Omhoppningen innehöll hindren 14-6-7-9AB-16-12b-3 där nummer 16 introducerades i omhoppningen först.

Första franska hemmaryttaren drabbades nog av stundens allvar och överdriven ambition med två hinder ner. Bättre gick det för Guillaume Foutrier på 9-årige Valdocco des Caps, felfritt men långsamt. Vårt svenska hopp Irma Karlsson och Ida Vd Bisschop rev ett hinder men hade bättre tid, 39,82 sekunder.

Tempo de Paban skadade sig ordentligt omhoppningen efter att ha kommit fel på en oxer och cyklat sig genom hindret. Olivier Robert hoppade av snabbare än blixten och uppfattade situationen direkt, Tempo linkade ut, tydligt smärtande fram.

Lorenzo de Luca Ensor de Litrange LXII visade hur snabbt det kan gå när de nollade med 37,78 sekunder. Pieter Devos svor lite för sig själv, Merde, Zut, när han och Apart visserligen var felfria men inte rådde på de Lucas tid. Maikel Van der Vleuten bara skakade på huvudet när han insåg att han inte lyckades slå tiden trots stor satsning med Dana Blue.

När inte heller Kevin Staut trots stort heammastöd lyckades framstod det exakt hur bra tiden var. Men, två medaljörer återstod.

Martin Fuchs och Clooney ser ut som om de är ett när de kapar tid på flera ställen, inför sista hindret syns det tydligt, det är möjligt och visst. 37,25 nästan en halv sekund bättre. Vad kan Steve Guerdat göra på Hallandsfödda Bianca? De jobbade på det, satsade allt men någonstans så tog svansviftningar och lite huvudskakningar lite för många tiondels sekunder, totalt 37,89 sekunder och tredje plats.

Martin Fuchs och Clooney är mycket värdiga vinnare i Lyon, Irma Karlsson slutar åtta med fina världscuppoäng med hem.

Martin Fuchs och fantastiska Clooney som buköppnades så sent som i början på året. Foto: Kim C Lundin

Resultat

Grundomgång

När världscupcirkusen drog till franska supermeetinget Equita Lyon var det en banbyggaren Gregory Bodo som fick förtroendet att skapa utmaningar värdiga världseliten. Hans bana med 14 hinder och 17 språng visade sig svår redan från början när flera ryttare fick problem med maxtiden på 75 sekunder.

Hemmaryttaren Nicolas Deseuzes med sin 14-åriga Quilane de Lezeaux gick först ut och var felfri men både Penelope Leprevost och Robert Whitaker fick tidsfel.
Första svensk till start var Evelina Tovek som med sin Castello rev två hinder och blir utan poäng.

Omhoppning ordnades genom en andra felfri fransk runda av Guillaume Foutrier på 9-årige Valdocco des Caps, en valack efter Baloubet du Rouet sonen Number One d’Iso som själv tävlade 1,60-klasser.
Den fylldes på när Irma Karlsson satte en riktigt väl avvägd runda med Ida Vd Bisschop, en halv sekund innanför tiden och riktigt säkert.

De felfria rundorna trillade in med Tempo de Paban, 11-årig angloarab efter Jarnac, och Olivier Robert samt Lorenzo de Luca Ensor de Litrange LXII.

Snabbast av alla hittills var Apart, 14-årig KWPN-valack efter Larino en stam man inte ser varje dag, var felfri med sin ryttare Pieter Devos. Förra helgens segrare Daniel Deusser rev med sin vackre Tobago Z och lär inte plocka poäng den här helgen. Inte heller Marcus Ehning med hingsten Comme il Faut gick vidare, sista bommen föll.

Med stora skimmeln Dana Blue, ett 10-årigt sto efter Mr Blue, gick Maikel Van der Vleuten vidare till omhoppning.

Nej, första hindret faller för Toveks Mary Lou och Henrik von Eckermann, de är snabba men det blir inte många välrdscuppoäng denna helg.

Populära ekipaget For Joy van’t Zorgvliet HDC och Kevin Staut bjöd på en bockande inledning men valacken efter For Pleasure tappade ingen tid och rörde inte en bom, hemmapubliken jublade.

Superduon och VM-silvermedaljören Clooney och Martin Fuchs gjorde ingen besviken när de så enkelt och självklart tacklade både tekniska svårigheter och tid, felfritt. Bästa polaren, ”a brother from another mother” och VM-bronsmedaljören Steve Guerdat  var felfri på SWB-stoet Bianca. De två kommer att bli livsfarliga med så sena startnummer i omhoppningen.

Steve Guerdat och Bianca (SWB) Foto: Kim C Lundin

Resultat

SVT Play:s sida för världscup

Banskiss

Startlista

Ställning världscupen

FEI-tv, betalkanal

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.