Jens Fredricson - Cosmopolit. Foto Kim C Lundin

Jens Fredricson femma i världscupen – tvåa i ligan

Peder och H&M Christian K rev i grundomgången men Jens Fredricson och Markan Cosmopolit gick till omhoppning och tog en femteplats och 12 nya världscuppoäng.

En svår olycka gav dock smolk i glädjebägaren.

Världscuptävlingen i Verona blev ännu en svensk triumf, när Jens Fredricson och hans inte alls rutinerade, 10-årige Markan Cosmopolit tog en femteplats efter en rysaromhoppning där ekipagen satsade hårt och många bommar föll.

Hinder nummer två visade sig särskilt utmanande och där fick vi också se en svår krasch – den colombianske ryttaren Carlos Enrique Lopez Lizarazo störtade med Admara och läget för ryttaren var länge oklart. Senare fick vi information om att ryttaren förts till sjukhus med en misstänkt axelskada.

Segern gick till Simon Delestre och hans 16-åriga ”ponny” Hermes Ryan, blott 159 centimeter hög.

– Det är ofattbart, han har gjort de här stora tävlingarna sedan han var nio. Han fantastisk, han är 16 år och blir 17. Han vann Grand Prix här för sex år sedan och nu vinner han igen. Han ger aldrig upp, han fightas alltid. Det var lite svåra distanser, de var korta för andra, men normala för oss, sa Simon Delestre efter segern.

Peder Fredricson och H&M Christian K som vann en stor klass i Verona i fredags gick idag inte vidare till omhoppning.

Omhoppning

Hinder nummer två kommer att bli den stora utmaningen i omhoppningen.

John Whitaker är först ut och satsar direkt, men river redan på hinder nummer två.

Tyska Kendra Clarica Brinkop är först att gå felfritt, med tiden 37.80.

Jens Fredricson går ut som nummer tre och är felfri, lite långsammare än Brinkop och går in på andra plats.

Emily Moffitt får oväntat stopp – och det får hon på hinder nummer två – och faller av.

Finska Noora Forsten får en utbrytning på den stora gröna oxern och förlorar tid, 6 fel blir det totalt.

Willem Greve kommer inte till start i omhoppningen, oklart varför.

Carlos Enrique Lopez Lizarazo störtar med 16-åriga Admara, även han vid hinder nummer två. Han blir liggande och sjukvårdare kommer in på arenan.

Det blir en lång paus innan Christian Kukuk kommer in med Checker.  Han har 12 poäng med sig från Oslo. Det smäller rejält om bommarna men blir inga nerslag. Han är snabbare än Jens men slår inte Kendra som håller ledningen.

Jessica Springsteen fick liksom Kukuk en svår uppladdning  men kör nu på i vanlig stil och är snabb. Med sin topphäst Don Juan van de Donkhoeve är hon nu överlägset snabbast – en sekund till godo! – men river sista hindret.

Lorenzo de Luca sätter upp bra fart från start, men river och verkar sedan ha dragit ner på tempot, slutar nästan tre sekunder långsammare än Jessica.

Niels Bruynseels och Frenchy går otroligt snabbt, men river sista hindret.

Simon Delestre och Hermes Ryan är alltid snabba och det syns inte ett spår av att hästen nu är 16 år. De tar nu ledningen med 50 hundradelar före Brinkop.

Sist ut i omhoppningen är Denis Lynch som ser ut att redan ha bestämt sig för att gå felfritt utan att rida för seger. Han tar nu en tredjeplats.

Slutligen blir det en femteplats för Jens Fredricson som därmed tar 12 världscuppoäng.

Grundomgången

Många går till omhoppning när världscupen nu rids i italienska Verona – dock inte världsettan Peder Fredricson som rev två hinder med H&M Christian K.

Däremot får vi nu heja på bror Jens med Markan Cosmopolit, som gick felfritt i grundomgången.
– Jag har inga problem med självförtroendet, säger han i en intervju från tävlingarna i Jönköping.
– Jag vet vad jag håller på med, jag har en bra häst. Det jag får jobba litegrann med är motivationen, men den kommer direkt när det blir Grand Prix eller världscup så får jag åka på lite stora tävlingar, då blir det bra.
– Jag har sagt till Henrik (Ankarcrona) att jag tar vad jag får. Det är många som vill ha de här tävlingarna och vi har få platser. Jag är redo.

Först ut i startfältet och först att gå felfritt var nestorn John Whitaker, 66 år, med 13-åriga Unick du Francport.

Stephex Stablesryttaren Kendra Claricia Brinkop tog nästa plats i omhoppningen med Kastelle Memo.
Nederländernas Willem Greve med Grandorado TN var felfri även han.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit höll ett lugnt tempo men klarade maxtiden som tycks vara väldigt generös – inte ett enda tidsfel i denna världscupomgång, att jämföra med förra helgen när hela 12 ekipage hade tidsfel. I och med detta har de säkrat världscuppoäng även denna helg.

Sedan radade nollorna upp sig: Emily Moffitt med Winning Good, Finlands Noora Forsten med Con Caya, Carlos Enrique Lopez Lizarazo med Admara, Christian Kukuk med Checker, Jessica Springsteen med Don Juan van de Donkhoeve.
Jessicas sambo och business partner, italienske Lorenzo De Luca gladde hemmapubliken med en felfri runda på F One USA som tillhör hans nya arbetsgivare Poden Farms – där han nyligen tog över efter brittiske Ben Maher.

Grekiska publikfavoriten, unga Ioli Mytilineou med Levis de Muze gjorde en strålande runda, men fick ett nerslag.

Belgiske Niels Bruynseels och Frenchy VDS gjorde även de en felfri runda.
Lilla Hermes Ryan, 16 år och still going strong, nollade tillsammans med Simon Delestre.
Denis Lynch och GC Chopin’s Bushi gjorde en stabil runda och blev sista felfria ekipage.

Förra helgens segrare Martin Fuchs som vann med Chaplin i Lyon, red nu The Sinner och fick två nerslag.

Sista världscuppoängen – 3 – gick till Marlon Modolo Zanotelli som fick fyra fel med Like A Diamond van het Schaeck men var snabbast.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.