Världscupfesten avgörs i Göteborg

Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw höll den svenska fanan högt under världscupfinalerna i Paris. Nu står det klart att Göteborg står för finalerna nästa år.

Först ett EM på svensk arena. Peder Fredricson och All in klippte till och plockade hem hela kalaset till svensk fördel efter en, minst sagt, nervpirrande sista runda.

Någon världscupfinal blev det inte för Peder i år, men allt lutar åt att legendaren borde vara tillbaka till finalen i Göteborg som nu börjar bli riktigt rutinerat för de stora mästerskapen.

Gothenburg Horse Show har nämligen varit värd för inte mindre än 23 finaler med start redan 1979. Kommande år firar alltså världscupen jubileum – i svensk arena.

– Finalerna kommer naturligtvis att locka mycket publik, och vi håller som bäst på att planera för att kunna få ihop ett riktigt bra program även runt själva finalerna, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen i ett pressmedelande.

 

Tävlingarna hålls i början av april. Men inte under påsken, som annars är brukligt.

– Påsk i Scandinavium är förstås något av en tradition för hästsportpubliken, men vi hoppas att de ska vilja komma hit ändå. Vi försöker bygga ett riktigt bra program som ska motsvara deras förväntningar, säger Tomas Torgersen.

 

Planeringen har redan pågått i ett och ett halvt år. Och för den som besökte EM – eller som bara gästat de stora tävlingarna runt om i landet är det tydligt vilket stort projekt det är att få hundratalshästar och ryttare att samsas på liten yta.

– Numera måste man ligga ett minst ett evenemang före med blicken. Det är många programpunkter och bokning av olika saker som vi måste göra i god tid om det ska bli riktigt bra, och vi vill ju ha hög kvalitet i allt. Vi gör också många utvärderingar för att få veta vad publiken tycker om tävlingarna, och dem måste vi ju hinna titta på och fundera över.

 

Den här gången byter man också tillbaka dag för dressyren. I år reds den torsdag och fredag. Men efter utvärdering står det klart att även dressyrryttarna vill rida lördag och söndag – och så blir det alltså.

Finalerna hålls 3–7 april 2019.

Nästa världscupsäsong i den västeuropeiska ligan har premiär i oktober i år. I Norge, Oslo närmare bestämt i hoppning, och i Herning, Danmark, i dressyr.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.