Jens Fredricson och Angelica Augustsson Zanotelli representerar Sverige i hoppningens världscupfinal. Foto Roland Thunholm, Fredrik Jonsving

Världscupfinalen – 2 svenskar, 6 U25:or och 3 st 60+

Fyra tidigare finalsegrare, två svenskar, inte mindre än sex stycken U25:or och tre stenhårda 60-plussare – det är ett brett startfält vi får se i världscupfinalen. Här går vi igenom finalisterna:

Hela världen är mer taggad än någonsin inför den kommande världscupfinalhelgen i Leipzig, Tyskland.

36 ryttare från 19 länder och alla de sex olika ligorna runt om i världen möts i den 42:a finalen av tävlingen som en gång föddes på Scandinavium i Göteborg  1979.

 

Jens Fredricson – Markan Cosmopolit (SWB, f 2011, Cohiba 1198 x Calido I, uppf Sören Savgren, äg Interbreed Ab , Strömsholms Marketenteri Foto KimC.nu by Ateni AB

 

Det blir två svenskar i finalen – men ingen av dem var med i det bejublade svenska OS-guldlaget. Istället för Peder Fredricson som var trea i den senaste finalen får vi se storebror Jens som var 8:a i den västeuropeiska ligan. Angelica Augustsson Zanotelli blir den andra svenska finalisten.

Angelica AUGUSTSSON ZANOTELLI (SWE) Kalinka van de Nachtegaele Photo: KimC.nu by Ateni AB

Steve Guerdat har fått sitta på titeln världscupvinnare i tre år – lika länge som rekordhållaren Rodrigo Pessoa som vann tre år i rad. Men det har han gjort med bara en seger, eftersom två finaler sedan har fått ställas in på grund av coronapandemin. Dock har även Steve tre finalsegrar i sitt CV – 2015, 2016 och 2019.

Steve Guerdat – Alamo i Göteborg 2020. Foto: Kim C Lundin

Rodrigo Pessoas prestationer i världscupfinalerna med Baloubet du Rouet är för övrigt helt episka. De vann finalerna 1998, 1999 och 2000 och 2001, 2002 och 2003 var det magnifika ekipaget dessutom tvåa.

Bland årets finalister finns också Marcus Ehning, som även han har hat trick i finalsegrar och vunnit både 2003, 2006 och 2010.

Marcus Ehning på en av sina topphästar hingsten Comme Il Faut Foto: Kim C Lundin

I årets startfält finns inte mindre än tre stenhårda 60+ryttare, norske Geir Gulliksen som segrade i världscupomgången i Göteborg 2020, amerikanska Margie Engle Goldstein som ridit 17 världscupfinaler, den första av dem 1988 och sist men inte minst: legendaren John Whitaker. Med magiske Milton vann han två finaler, 1990 och 1991 och var tvåa 1989 och 1993.

John Whitaker – Argento. Foto Stefano Grasso/LGCT

Det saknas dock inte yngre förmågor i finalfältet – inte mindre än sex stycken U25 kommer till start: John Whitakers brorson Jack, 21, Harry Charles, 23, Tysklands Philipp Schultze Topphoff, 24, amerikanska Alessandra Volpi, 22, och Hunter Holloway, 24, samt Egyptens Abdelrahman Shousha, 21.

Philipp Schulze Topphoff  - Concordess
Philipp Schulze Topphoff – Concordess vann världscupomgången i La Coruña. Foto NRWFEI/Manuel Queimadelos

 

Martin Fuchs var tvåa med Clooney i den senaste finalen och har en del att leva upp till – hans farbror Markus Fuchs vann finalen 2001 och har även stått på pallen ett par gånger.

Clooney 51 och Martin Fuchs Foto: Kim C Lundin

Slutligen är det ytterligare en finalvinnare som kommer att vara på plats i Leipzig, amerikanske McLain Ward, som vann 2017 och som nu har med sig 13-årige Contagious, hästen som han var en hårsmån ifrån att fälla det svenska guldlaget med i somras i Tokyo.

McLain Ward - Contagious
McLain Ward – Contagious. Foto KimC.nu by Ateni AB

Hela startfältet hittar du här (pdf) > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.