hoppning Hermes Ryan Simon Delestre

Drömstart i världscupens första runda – Jens Fredricson sjua

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit visade upp en fantastisk form när världscupfinalen inleddes i Leipzig på torsdagen. Med en säker och felfri runda satte de tiden 68.41 vilket gav en sjundeplats och ett mer än stabilt läge inför de fortsatta rundorna imorgon fredag och på söndag.
Världscupfinalens första runda reds som en tidshoppning där ett nerslag räknas om till 3 sekunder som läggs på tiden.

 

Jens Fredicson - Markan Cosmopolit
Jens Fredicson – Markan Cosmopolit. Foto Kim C Lundin

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit gör en ofattbart säker runda. De blir felfria och med tiden 68.41 tar de en sjundeplats och är därmed definitivt med i matchen inför fortsättningen!

– Jag känner mig sammanbiten inför imorgon. Vi är i alla fall med i matchen. Han var skarp idag, letade hinder. Han var kanske lite för pigg idag, han är ofta bäst sista dagen.
Det bubblar kanske lite lättnad?
– Nej. Jag är inne på nästa steg, säger Jens bestämt.

Hur kul är det att vara i den här bubblan? frågar reportern.
– Kul är det inte. Men det är väl kul efteråt. Jag kan inte missa några detaljer i planen och förberedelserna. Springer man omkring och är glad tappar man det. Man får hålla kärleken och glädjen till hästen och hålla huvudet kallt.

– Imorgon får jag komma ut och rasta av honom lite. Han är i så otrolig form.  Imorgon blir det lite lättare än idag. På söndag blir det perfekt.

Angelica Augustsson Zanotelli - Kalinka van de Nachtegaele Världscupfinal Leipzig 2022
Angelica Augustsson Zanotelli – Kalinka van de Nachtegaele. Foto Kim C Lundin

Efter två nerslag är Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele utanför tätstriden.
– Det är jag inte nöjd med såklart. Jag skulle egentligen ha hållit ihop henne lite mer, jag skulle ha gjort det lite annorlunda.

Om att hoppa sin första finalbana säger Angelica:
– Jag tyckte det var helt okej byggt, jag hade förväntat mig att det skulle vara lite större, men det blev ju tillräckligt med fel ändå.

Hon är nöjd med sin häst och ser med tillförsikt på fortsättningen.
– Hon känns jättefin och om man tittar på hennes historia så blir hon ju bättre och bättre ju mer hon hoppar.

Schweizaren Martin Fuchs med Chaplin tog ledningen och på andra och tredje plats fick vi se Österrikes Max Kühner med Elektric Blue P och trippelsegraren från den amerikanska ligan, irländaren Conor Swail med Count Me In.

 

Referat av alla ekipage i världscupfinalens första runda

Jos Verlooy med Luciano van het Geinsteinde fäller en bom och får totalt 70.64.

Finlands Noora Forsten med Con Caya får ett nerslag och tiden 74.94.

Norges Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro håller bommarna på plats men rider i ett lugnt tempo. Det ska visa sig att han nästan blir ensam om att hålla nollan i den första halvan av klassen. Geir säger efteråt att han vet att han mer i hästen, men väljer att gå ut lugnt.

Geir Gulliksen - VDL Groep Quatro
Geir Gulliksen – VDL Groep Quatro. Foto Kim C Lundin

Katie Dinan med Brego R’n B fäller en del bommar och slutar på 83.12

Aaron Vale med Elusive fäller två bommar och får 74.79.

Gerrit Nieberg med Ben tar ledningen på 68.36.

Gerrit Nieberg - Ben. Världscupfinal Leipzig 2022
Gerrit Nieberg – Ben. Världscupfinal Leipzig 2022. Foto Kim C Lundin

Marcus Ehning med Calanda inleder starkt men får ett sent nerslag och landar på 69.12.

Abdullah Humaid Al Muhairi med Alentejo får 83.85 efter att ha ridit lugnt och försiktigt med två nerslag.

Amerikanska Misti Cassar med Mylord Cornet har kvalat från den kaliforniska västra USA-ligan. Ekipaget får här 82.52 sekunder.

Angelica Augustsson Zanotelli med Kalinka van de Nachetegaele tappar ett par bommar och slutar på 75.60.

Angelica Augustsson Zanotelli - Kalinka van de Nachtegaele
Angelica Augustsson Zanotelli – Kalinka van de Nachtegaele. Foto Kim C Lundin

Amerikanske speedgiganten McLain Ward och Contagious är som vanligt ofattbart snabba och trots ett nerslag tar de ledningen med 67.94.

McLain Ward - Contagious Världscupfinal Leipzig 2022
McLain Ward – Contagious. Foto Kim C Lundin

24-årige Philipp Shultze Topphoff och Concordess river tidigt men slutar på 69.08 vilket för stunden ger en tredjeplats.

Tysklands David Will och C Vier kommer ej till start på grund av en tappsko, men får istället gå första ut efter pausen.

Harrie Smolders - Monaco Världscupfinal Leipzig 2022
Harrie Smolders – Monaco. Foto Kim C Lundin

Harrie Smolders och Monaco gör en elegant runda men med ett ner och slutar för tillfället på tredje plats med 68.69 sekunder.

Ungerns Zoltán Czékus med Disco avbryter efter tre nerslag.

Amerikanska Schuyler Riley med Robin de Ponthual får två nerslag och totalen 75.54.

21-åriga brittiska underbarnet Jack Whitaker, son till Michael och brorson till John gör med Equine America Valmy de la Lande den andra felfria rundan – hittills har Geir Gulliksen varit ensam om att hålla nollan i denna klass.

Jack Whitaker - Equine America Valmy de la Lande
Jack Whitaker – Equine America Valmy de la Lande. Foto Kim C Lundin

Efter pausen är så David Will och C Vier först ut. De går säkert och lugnt, gör ekonomiska svängar, är felfria och tar ledningen på 67.48.
– Vi hade inte den bästa framhoppningen, C Vier var ”all over the place” och tappade en sko, men han kunde fokusera på banan.

Egyptens 21-årige Abdelrahman Shousha med Check Quick har inte riktigt rutin för den här nivån och det blir inte mindre än 5 nerslag innan de också får ett stopp i sista linjen efter ryttarfel. Det blir stopp också på sista hindret och de utesluts.

66-årige britten John Whitaker, som vunnit världscupen två gånger tidigare, med legendariske Milton, rider nu Equine America Unick du Francport. Han rider snabbt och trots ett nerslag stannar han på 71.91.

Amerikanska 22-åriga Alessandra Volpi med Berlinda får tre nerslag och totalt 78.56.

Tysklands Christian Kukuk med Checker gör sin första världscupfinal och inleder med den äran, felfri på hinder – trots lite hicka på sista linjen – och tiden 70.88.

Frankrikes Gregory Cottard med Bibici gör även han sin första final och inleder fint men får ett nerslag på näst sista hindret, totalt 70.29.

Syriens Amre Hamcho med Vagabon des Forets, som även rids av Billy Twomey, går jämnt och prydligt – felfritt och tiden 73.36.

Österrikes Max Kühner med Elektric Blue P hör till de vassaste ekipagen och det förvånar inte när de tar ledningen på 66.19.

Kristen Vanderveen, USA med Bull Run’s Prince of Peace är snabb, 65.68, men river tre och får totalt 74.68

Abdullah Alsharbatly med Hunter C,  Förenade Arabemiraten, river inte mindre än fem hinder och slutar på totalt 86.12.

Andrius Petrovas från Litauen med Linkolns river sista hindret och får totalt 70.17.

25-åriga amerikanska Hunter Holloway med känsliga, snabba Pepita con Spita får ett nerslag och 68.65.

Irländske Conor Swail har vunnit hela tre omgångar i den amerikanska ligan med två hästar, Vital Chance de la Roque och Count Me In, rider idag den sistnämnda. Nu är han felfri, med tiden 67.06 vilket för tillfället ger en andraplats.

Uzbekistans Bekzod Kurbanov med King Cornet L får det tufft på en bana av den här storleken, bommarna formligen rasar och totalt blir det nio nerslag och summan 108.01.

Irländske Denis Lynch med Cristello får ett nerslag och tiden 74.43.

Brittiske Harry Charles med topphästen Stardust, producerad av Emma Emanuelsson, slutar på 69.42 efter ett nerslag.

Regerande mästaren Steve Guerdat, Schweiz, med totalt tre finalsegrar i bagaget, rider Vitorio des Frotards och får ett nerslag i första halvan av banan, sedan ytterligare två. Med tiden 75.02 är han ute ur tätstriden.

Landsmannen Martin Fuchs med Chaplin är favorittippad och håller för trycket – rider felfritt och tar ledningen med tiden 65.11

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit gör en ofattbart säker runda och Cosmo hoppar med ofattbar kraft – så pass att det för ett ögonblick ser ut som att han hoppat Jens ur sadeln. Men de blir felfria och med tiden 68.41 tar de en sjundeplats och är därmed definitivt med i matchen inför fortsättningen!

Alla resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.