Irma Karlsson och Henrik von Eckermann har nått säsongens mål. Bild på Daniel Deusser och Tobago Z Foto: FEI/Eric Knoll

Vilken världscupsäsong – svensk trio kvalad till final

Årets världscupsäsong i hoppning har varit spektakulär, tuff konkurrens hela vägen. För första gången är tre svenskar inom de 18 direktkvalade till final.

Världscupsäsong de luxe

Sett till svenska resultat har årets världscupsäsong varit otroligt god för de svenska ryttarna. Från Douglas Lindelöw och Zacramentos seger i Oslo-premiären, över många fina placeringar och vidare till Henrik von Eckermanns och Toveks MaryLous seger i Amsterdam. De många fina placeringarna och det stadiga resultaten från Irma Karlsson och Ida vd Bisschop placerar henne på en nionde plats i totalställningen. Irma och Ida är i final med råge efter att ha tagit 48 poäng på sex starter. Jämnheten visar sig i poäng i alla starter utom den första.

Trio kvalad

Sverige har aldrig tidigare haft tre ryttare inom de 18 ordinarie kvalificerade till en världscupfinal så som världscupsäsong går serien 2018/2019 till svensk hoppsport historieböcker. Sist in bland de 18, Edwina Tops-Alexander räknas bort, är Ludger Beerbaum på 38 poäng. Ett antal ryttare brukar välja bort final och då hämtas reserver ända ner till plats 27. Närmast i tur att åka in om något sådant händer är Hans-Dieter Dreher och Marcus Ehning.

Svensk tabell
7:e Henrik von Eckermann / Toveks MaryLou, 59 poäng
9:e Irma Karlsson / Ida vd Bisschop, 48 poäng
18:e (eg 17:e) Peder Fredricson / H&M All In, H&M Christian K, Catch Me Not S och Hansson WL, 40 poäng

En start räcker

Till skillnad från i dressyren räcker det att en hopphäst gjort en start med sin ryttare under världscupsäsong. Det ska vara en start där ryttaren varit berättigad att ta poäng. Trots denna regel har Peder Fredricson flaggat för att han kan komma att avstå från start i finalen i Göteborg.

Är 99 poäng rekord?

Det diskuteras om Daniel Deussers 99 poäng efter tre segrar och två höga placeringar är ett rekord. Mycket talar för att det är så, under säsongen har Deusser startat gårdagens vinnare Tobago Z, Calisto Blue och Jasmien vd Bisshop. Han meddelade igår att det lutar åt att Tobago Z får äran i Göteborg. Deusser har stått överst på pallen förut, han vann 2014 i Lyon med legendariska Cornet d’amour. De har varit i final tillsammans fyra gånger, topp-15 varje gång och trea i Göteborg 2016.


Segerrundan i Bordeaux 

Resultat

Bordeaux webbplats
SVT Play se repris av årets världscupkval
Totalställning, världscupen inför sista kval i Bordeaux

Totalställning efter alla kval

Europafinal – Bordeaux väntar på Irma, Stephanie och Henrik

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.