VM-ekipage. Fredrik Jönsson och Cold Play försvarar de svenska färgerna i Tryon. Foto: Fredrik Jonsving

VM-aktuella Jönsson: ”Valde att inte sälja”

Målet var att vara aktuell. Men verkligheten blev ännu bättre för Fredrik Jönsson, en av de svenska ryttarna som ska försvara svensk flagg i Tryon, USA under VM i september.

Hästen Cold Play (e. Contendro I, u. Honey Moon, e. Argentinus) kom till Fredrik som fyraåring.

– Han har alltid hoppat väldigt bra och det har alltid känts som att han har något extra, säger Fredrik Jönsson.

Tillsammans ska de nu göra sitt första VM. Ett schvung uppåt mot Fredrik Jönssons ursprungsplan för året – att vara tillräckligt bra för att kunna få en biljett.

– Man har tävlat och ser att det går runt. Jag var till viss del beredd men det är klart att det pirrar till att bli uttagen. Jag har inte riktigt tänkt i de banorna innan.

Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto: Fredrik Jonsving

 

Cold Play har alltid varit tittig av sig berättar ryttaren. De har fått skynda långsamt

– Vi har lagt väldigt mycket tid på grundutbildningen. Sen han var sju har vi lagt planer för lite större grejer. Man vet ju inte fulla kapaciteten innan man varit ute, säger Fredrik Jönsson.

– Men han gör denna nivå väldigt lätt. Det känns som det finns utvecklingspotential.

Fredrik Jönsson är inte nervös inför VM. Han har gjort flera mästerskap innan, men i fälttävlan.

Vilka tror du är tuffast motstånd?

– Det är svårt att säga men jag skulle nog säga att USA har väldigt bra ryttare och är på hemmaplan. Holland är också väldigt starka. Jag vill kasta in Schweiz i det här sammanhanget med.

 

Fredrik Jönsson blickar mot VM. Foto: Fredrik Jonsving

 

Fredrik Jönsson äger Cold Play, i alla fall till hälften. En stor fördel enligt honom själv och hänvisar till att Zacramento ska säljas och Douglas Lindelöw därmed missar mästerskapet. Den andra delen av Cold Play ägs av Lars Ingvarsson.

– Vi har haft ett bra samarbete under många år. Vi har haft ett antal bra hästar, och ett antal mindre bra hästar, säger Fredrik och skrattar.

På senare år köper de in unga hästar, föl eller åringar och utvecklar från början. Men själva inridningen lejer Fredrik bort.

– Jag är för gammal för att ramla och slå mig. Det finns andra som är bättre på det, skrattar han.

 

Det tar tid att få fram en riktigt bra häst, det vet alla som försökt. Fredrik Jönsson berättar att målsättningen och ambitionen dessutom ökar baserat på vad man har att tillgå i stallet.

– När man har en bra häst sätter man högre mål. Om någon frågat mig för fem år sedan om jag skulle rida VM så hade jag nog svarat nej.

 

En bra häst genererar också i grunden bra anbud. Men ryttaren har bestämt sig.

– Jag valde ju i vintras att inte sälja honom. Man kan inte säga nej till att sälja och sen inte satsa ordentligt, säger Fredrik som går in helhjärtat med Cold Play.

Sina chanser individuellt har han inte hunnit tänka så mycket på.

– Det är inte så många som vinner VM första gången man är med. Min tanke är att börja med de tre lagrundorna. Med det laget vi har borde det kunna ta oss ganska långt.

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.