Henrik von Eckermann. Foto Catharina Hansson

[ VM i Herning ] Henrik von Eckermann nollar som första svensk: ”Det var 10 av 10”

Henrik von Eckermann och King Edward inleder dag 2 av hoppningens VM med en felfri – och enligt Henrik perfekt – runda.

 

 

– Det var en perfekt runda. 10 av 10, både från min sida och från hästens. Allt från början till slut. Hästen hoppade avspänt, perfekt innanför maxtiden, 82 sekunder. Jag skulle inte ändra på någonting om jag fick göra det.

Sverige leder och håller just nu, efter Henriks nolla, den ledningen.
– Vi vill ha den positionen, vi vill inte lägga det i andras händer. Nu ligger det i vår hand.
– Nu har vi en nolla, nu har vi fortfarande en att ta bort. Hoppas vi får två nollor i rad så kan Peder rida för sig själv bara.

Men det här är inte något lätt och självklart, understryker han.
– Det ska man veta också med vårt lag, det är så långt ifrån självklart det vi gör. Det är en otrolig bedrift. Nu pratar jag inte om mig själv, utan om hela laget. Det ser så enkelt ut, men det är så långt ifrån enkelt.

Henrik var väldigt nöjd med att få rida först.
– För mig är det bra, underlaget var inte optimalt igår när jag hoppade på slutet. Jag kände skillnad idag, det var kompakt, vi kände oss väldigt säkra på det.

Henrik avslöjar också att han laddar med att vara med familjen, sova och titta på Netflix – just nu ser han Peaky Blinders.

– Bra med lite action.

Familjen är på plats och det är roligt, tycker han såklart.
– När det går bra.

Han skrattar. Fast kanske är det bra att ha dem här även när det går dåligt.
– Då är de såklart ett stöd att bygga upp mig igen.

Pratar du och Janika om banan och upplägget?
– Ja vi pratade om en enda sak där inne, det fanns bara ett frågetecken för mig. Det var från den första kombinationen ner till oxern. När jag gick den var min första tanke sex galoppsprång, lite fram men eftersom han hoppar lite till höger och Marcus Ehning gick på åtta, då var det inget snack, då gjorde vi sju galoppsprång.

han tror att han även idag kommer att vara bakom marrin fuchs

– Känslan är att det kommer att bli en och annan nolla för mycket idag. Ju mer språng vi gör på de här långa banorna blir hästarna tröttare, spänsten försvinner lite. Det blir tillräckligt tufft. Hellre då att det är så här idag, särskilt med alla länderna som är med. Imorgon blir det bara de starkaste, så då blir det ett snäpp till.

– Jag gör som jag alltid gjorde, som jag gjorde till OS också. Min häst longeras bara, ungefär som vi går ut och joggar lite för att få igång kroppen. Jag försöker bevara kraften. Elektrolyter får de varje dag, det är som vi.

 

Malin Baryard Johnsson går ut som andra ryttare för Sverige med startnummer 31, Jens Fredricson har startnummer 58 och även idag avslutar Peder Fredricson, med startnummer 84.

SVT Play sänder hela klassen > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.