Peder Fredricson, VM-guld. Foto FEI

[ VM i Herning ] Peder Fredricson missar finalen – vad hände?

När Peder Fredricson red in på arenan i Herning för att avsluta för Sveriges lag i VM var det redan klart – Sverige hade vunnit guldet. Nu behövde han bara rida för sig själv.

Då händer det otänkbara – H&M All In river tre hinder och Peder som låg i toppskiktet  (om de inte rivit skulle han ha varit i ledning)  kommer nu att missa den individuella finalen på söndag.

Uppdatering: Efter strykningar fick Peder plats i finalen men väljer att avstå.

I den sista rundan av lag-VM startade Peder Fredricson och H&M All In som ständiga lagankare sist – men för första gången hängde inte lagets resultat på dem.

Guldet var redan säkrat i och med att brorsan Jens Fredricson ridit felfritt med Markan Cosmopolit och tvåan Frankrike hade rivit bort sig.

Frankrikes Julien Epaillard som ledde individuellt inför denna runda hade rivit dubbelt i trekombinationen och halkat ner under topp tio. Britten Scott Brash som låg tvåa hade rivit två hinder även han.

Nu behövde Peder ”bara” sätta en nolla, så skulle han vara i ledning inför den individuella finalen på söndag.

Det började felfritt, men vi saknade lite av den kattlika spänsten som H&M All In visat tidigare i veckan. Och så händer det, de river  – inte mindre än tre hinder.

”Han hoppade inte riktigt i dag som han kan”

Därmed halkar Peder till plats 27 och får inte ens rida finalen, där bara de 25 bästa deltar.

Peder Fredricson – H&M All In. Foto FEI / Richard Juilliart

– Han hoppade inte riktigt i dag som han kan, säger Peder efteråt.

– Jag har inte riktigt hunnit analysera vad det var, jag måste se filmen och kolla. Det är så ibland.

När Peder Fredricson kommer ut efter sin ritt är han allt annat än glad, men han lyser upp efter hand och gläds åt lagets och inte minst brorsan Jens insats. Och när guldet hängs om han hals är den individuella insatsen glömd för en stund.

Sveriges VM-guldlag: Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Jens Fredricson, Malin Baryard Johnsson. Foto FEI

UPPDATERING:

Fyra ryttare har valt att inte rida finalen och en femte fick sin häst struken vid vetcheck. Det innebär att H&M All In och Peder Fredricson kunde ha fått en plats i finalen. Men Peder väljer att spara honom trots att Allan var toppfräsch när han kollades av det svenska teamet idag lördag.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.