Henrik von Eckermann och superstoet Toveks Mary Lou. Foto: Fredrik Jonsving

Von Eckermann: Jag är inte helt realistisk ibland

VM i Tryon hägrar för alla toppryttare just nu. Henrik von Eckermann spås som ett givet kort i truppen. Men själv är han blygsam såhär inför uttagningen. ”Det får vi se. Det är en bit kvar”, säger Henrik von Eckermann, tillfrågad om sina chanser.

Henrik von Eckermann har inte mindre än två tredjeplaceringar i världscupen. Planen med Toveks Mary Lou är satt och målet är att ta sig till VM.

– Det är självklart mitt mål. Men sen får Henrik bestämma, (Förbundskapten Ankarcrona, reds amn).

Härnäst väntar start i England och Hickstead för Henrik och hästarna Cantinero och Flotte Deern. Sen är det femstjärnigt i Frankrike på menyn med Mary Lou.

På senare tid har vi sett Henrik von Eckermann sopa banan med motståndet med Castello, Evelina Toveks häst. En engångsföreteelse som upprepats två gånger, menar Henrik.

– Det var en lånegrej. Evelina ska rida honom. Men jag är otroligt tacksam att jag fått låna en så fin häst.

Du är inte sugen på att fortsätta rida honom?

– Det är klart jag vill ha alla bra hästar i mitt stall. Men nu får jag se det väldigt positivt att den klassen jag vann är verkligen den näst största klassen i Aachen. Nu fick jag chansen att vinna den klassen och få det på min meritlista. Det gjorde mycket både erfarenhetsmässigt och var bra ekonomiskt.

– Det är inte många som skulle lånat ut en sån häst. Det är stora breda hinder och man vet hur fort en häst kan skada sig. Jag är otroligt tacksam för familjen Toveks förtroende.

 

Henrik von Eckermann är alltid självkritisk. Ett sätt att komma vidare och utvecklas om du frågar honom.

– Jag har varit med länge och jag har vunnit saker, men inga stora grejer. Det är ju de grejerna man vill vinna. Man får ta det lite som det kommer, säger Henrik.

Han har höga krav på sig själv.

– Du kan alltid göra det bättre. Det är små marginaler och det är de små marginalerna som ger skillnad för att vinna något stort. En häst kan vara mer eller mindre bra och det finns fel som händer på grund av att hästen missförstår. Men i 99 procent av fallen hittar man något man själv kunde gjort bättre, säger Henrik som alltid strävar framåt.

– Jag är väldigt hungrig efter nya mål, säger han.

Henrik von Eckermann har alltid höga krav på sig själv. Foto: Fredrik Jonsving

Planen ligger sedan individuellt upplagd för respektive häst.

– Om jag sitter på Mary Lou så vill jag vinna de stora klasserna. Men om jag sitter på en häst som är åtta år så vill jag att den ska gå så bra just den kan. Vad är maxkapaciteten för den hästen? Sen går jag för det.

Det är lättare sagt än gjort ibland, erkänner Henrik.

– Jag är inte helt realistisk ibland och kanske försöker något jag inte borde. Då kommer det ett nedslag.

Om några veckor ska Henrik von Eckermann ha semester – men inte för länge.

– jag ska ta fem dagar ledigt. Fem dagar går bra. Sen blir jag rastlös, haha.

För Henriks del är det VM som hägrar mest just nu. Bästa hästen i stallet är fortfarande Mary Lou.

– Jag har inte direkt någon som är av hennes kaliber. Det kommer och går hästar men jag har ingen som kan göra det hon gjort, säger Henrik.

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

App för Iphone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.