Mikaela fick dubbla frakturer. Men det stoppade inte 20-åringen. Foto: Privat

YR-landslagsryttaren bröt ryggen – tävlade vidare

I helgens tävlingar på Strömsholm föll landslagsryttaren Mikaela Gustaphson av hästen Cum Laude och landade så illa att två ryggkotor bröts. Men det stoppade inte 20-åringen som satt till häst direkt.

Det var under en 135-klass som Cum Laude blev lite för gå-påig och Mikaela valde att ta tillbaka honom lite. Det resulterade i ett tidigt avhopp, fallna bommar och en ryttare på marken.

– Han var väldigt laddad. Jag ville bara ta tillbaka kontrollen och började bromsa. Men jag hittade inte någon bra distans. Han hoppade av ett halvt språng innan jag tänkt mig, säger Mikaela.

Först trodde hon att hon landat rakt ner på ryggen och skadat musklerna. Men det visade sig att smällen tog från sittandes med dubbla frakturer som följd.

– Jag tappade andan lite och tyckte det var lite svårt att andas så jag låg kvar en liten stund.

Men att ryggen var bruten var inget som Mikaela själv trodde. Hon gick nämligen själv ut från banan efter att ha retats lite med sjukvårdaren som familjen råkar känna privat.

– Det roliga var att vi hade skojat om att han inte hade så mycket att göra strax innan, säger Mikaela och skrattar.

Trots att ryggen gjorde ont trodde hon själv att fallet inte var så allvarligt. Det resulterade i att Mikaela satt upp igen, som man lärt sig.

– Jag trodde ju att det var musklerna. Om man skulle bryta ryggen är det ju väldigt vanligt att man blir som förlamad eller att man får problem med nerverna. Men jag hade absolut ingen sån känning, säger hon.

Klassen vid var första omgången i den nya serien ATG Riders League där Mikaela startade med både Carl 47 och Cum Laude. Trots två nedslag med Carl 47 tog sig Mikaela vidare och slutade sexa i finalen dagen efter. Ryggsmärtorna var ihållande, men inte extrema – förrän på söndagen efter två dagars ytterligare tävlan. Under fredagskvällen, efter kraschen, fick Mikaela dessutom behandling av en kiropraktor, och smärtorna blev bättre. Men på under helgen vände alltså allt.

– När jag vaknade då kunde jag inte ta mig ur sängen. Jag kunde inte röra mig. Allt gjorde jättejätteont, säger Mikaela.

”Syns inte utanpå”

Ett sjukhusbesök senare visade bland annat att flisor saknades på två kotor bredvid varandra. Alla skador visade sig sitta invändigt i skelettet mellan bröstryggen och ländryggen.

– Utanpå ser man ingenting. Det finns ingen svullnad och det är inte blått någonstans, säger Mikaela.

Nu har hon fått en korsett. Den ska hon bära i minst två månader, kanske tre. Den är till för att avlasta ryggen och låta kotorna läka i fred medan ryggen är avlastad. För Mikaelas del får den bara tas av under dusch och sömn. Någon ridning blir det inte tal om på några månader för YR-landslagsryttaren som bland annat vann inne-SM 2017 och även kommit tvåa i grand prix i Strömsholm.

Själv tappar Mikaela inte modet trots olyckan. Siktet är inställt på EM i sommar.

Mikaela och Cum Laude. Foto: Fredrik Jonsving

Känner du någon oro för att inte hinna bli i form i tid?

– Nej, jag kommer att ta kontakt med sjukgymnast som får hjälpa mig komma i form igen så fort jag får ta bort korsetten. Det är klart att jag kommer att tappa lite muskler men jag tror inte det är ett problem, säger hon.

– Jag vet inte om jag inte riktigt förstått det än eller om jag bara tar det väldigt bra. Man vet ju att man någon gång kommer att göra sig illa när man håller på med det här. Men sedan har jag ju tänkt att jag aldrig vet om jag skulle bryta en arm eller kanske få en hjärnskakning. Att bryta ryggen trodde jag väl inte riktigt, säger Mikaela.

Bara för någon vecka sedan belönades hon med utmärkelsen årets ungdomsryttare i hoppning vid Västmanlands ridsportsgala. Det var tredje året i rad som Mikaela fick samma utmärkelse. Nu satsar hon redan på en fjärde.

– Jag har ju ett år kvar som jag skulle kunna vinna det. Det vore såklart jätteroligt, säger Mikaela som också satsar på ett fjärde EM i rad under 2019.

Men först väntar vila och återhämtning.

– Jag får gå runt men jag får inte böja mig varken framåt eller bakåt, säger hon och skrattar till.

– Men det är skönt ändå. Jag har alltid varit ganska smärttålig och sedan jag fick korsetten tycker jag faktiskt inte att det gör så ont.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.