Per-Ola Forsberg bloggar om Match-making – match-up – matchning av sto och hingst. På bild Balstakko som 3- och 4-åring. Foto: Kim C Lundin

Per-Ola Forsbergs match-making råd: förstärk istället för att kompensera

På våren har uppfödare härligt huvudbry och Per-Ola Forsberg är inget undantag. Häng med när han beskriver hur han ser på match-making mellan sto och hingst.

Per-Ola Forsberg är uppfödaren som inte är något fan av kompensationsavel. Han inspireras av den legendariske uppfödaren Federico Tesio och tänker i stället på – starkt förenklat – att förstärka goda önskvärda egenskaper med lika-söker-lika principen. Att med goda val förstärka och hitta hingstar som liknar det sto man har.

I sitt senaste blogginlägg beskriver Per-Ola Forsberg Tesios tankar så här:

”Tesio talade om arvsanlagen som en ”genetisk kopp” och det fanns bara en viss mängd utrymme i koppen. Ju mer man likartat kunde sammansmälta av modern och fadern, desto mer utrymme fanns det kvar för prestation. Exteriört lika individer, även i färg, härstamningar som skapade harmoni mm skulle paras. Ju mer lika två framstående individer var, desto större var möjligheten till ett framgångsrikt resultat. Ett till synes enkelt recept för framgång.”

Att göra en bra match-making är det alla uppfödare strävar efter och var och en blir salig på sin fason, eller kanske inte. Det är i alla händelser inte lätt att med den information som erbjuds från sakkunnigt håll som tillexempel SWB:s avelsvärderingsnämnd fatta beslut.

Här har du Match-making del 1   och det senaste blogginlägget med Match-making del 2.

Per-Ola Forsbergs blogginlägg om rallycross-hingstar

Här kan du följa bloggen kontinuerligt.

Under förra säsongen gjorde Per-Ola Forsberg valet att betäcka med Baloubet du Rouet-Stakkato-sonen Balstakko – i år bruksprovsvinnare. I sin blogg diskuterar han bland annat hur just den hingsten rekommenderas utifrån sin exteriör och hoppning. Har kan du se bilder och jämföra utvecklingen från tre till fyra år.

Balstakko som 3-åring Foto: Kim C Lundin
Balstakko som 3-åring Foto: Kim C Lundin
Avelsråd från AVN för Balstakko som 3-åring  Länk till samtliga avelsråd 2018
Balstakko Bruksprovsvinnare hoppning 2019 Foto: Kim C Lundin
Avelsråd från AVN för Balstakko som 4-åring   Länk till samtliga avelsråd 2019

 

Här har du Match-making del 1   och det senaste blogginlägget med Match-making del 2.

Per-Ola Forsbergs blogginlägg om rallycross-hingstar

Här kan du följa bloggen kontinuerligt.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.