Ny bloggare på Ridenews: Sofia bloggar från Island – om islandshästar

Sofia Hallin studerar till ridinstruktör och tränare speciellt inriktad mot islandshäst på Hólar University på Island. Det är den enda skolan i världen i sitt slag med speciell inriktning på islandshästar. Sofia går en treårig högskoleutbildning som ger en kandidatexamen.
För Ridenews kommer hon att blogga om livet på skolan men också om annat från islandshästvärlden.

När började du med hästar och hur gick det till?
– Jag har alltid varit intresserad av djur och speciellt hästar när jag var yngre men började rida på ridskola (med islandshästar) när jag var sju år gammal, tillsammans med min mamma som då återupptog sitt hästintresse.

Hur mycket har du hållit på med hästar och vad har du gjort?
– Efter några år på ridskolan så köpte jag och min mamma vår första egna islandshäst tillsammans med en annan familj som vi ägde och tog hand om tillsammans. När jag blev lite äldre köpte vi en tävlingshäst till mig som jag tävlade en del på som junior.

– Hösten 2016 flyttade jag till Island och började jobba med hästar på heltid. Ett år senare började jag på Hólar University där jag just nu studerar.

Har du jobbat professionellt och vad har du gjort då?
– Jag har arbetat på gården Oddsstaðir som ligger 25 minuter utanför Borgarnes på västra Island, med träning och utbildning av hästar. I Sverige har jag jobbat för Daníel Ingi Smarason och Berglind Rósa Guðmundsdóttir. I vår har jag haft min praktik hos Reynir Örn Pálmason och Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir på gården Margrétarhof/Krókur. Dessutom har jag min egen verksamhet hemma i Sverige där jag åker runt i landet och undervisar.

– Jag arbetar även ihop med kanalen ”Töltriding“ där jag har undervisningsfilmer. När jag har lite tid över så skriver jag även en del artiklar om träning och tankar kring hästhållning. Jag har fått mina artiklar publicerade i tidningen ”Hästfokus” samt tidningen ”Islandshästen“ som ges ut av Svenska Islandshästförbundet.

Sofia Hallin
Sofia Hallin.

Vad tycker du är roligast med hästar?
– Det allra roligaste är att utvecklas tillsammans med min häst och bli bättre. Jag tycker det är väldigt intressant med inlärning, både hos hästar och människor. Därför tycker jag att det är extra roligt att jobba med unghästar, inridning och att få följa en häst och dennes utveckling från outbildad fram till ridhäst.

Har du tävlat mycket?
– Jag tävlade en hel del när jag var yngre. På senare år har jag inte haft tillgång till en tävlingshäst på högre nivå utan har tävlat mest för att själv få mer erfarenhet och haft några yngre lovande hästar där tävlandet har varit en del av deras utbildning. Mitt mål just nu är att sakta men säkert komma ut mer på tävlingsbanan med jämnare och högre resultat, både i Sverige och på Island. Dels för att synas mer, men även för att utvecklas som ryttare.

Vilka hästar har du haft?
– Många hästar har passerat under åren och har på sina sätt utvecklat mig till den ryttare som jag är idag. Här är i alla fall några av dom som har haft störst betydelse för mig.
– Min första häst hette Gáski frá Keldulandi som jag och min mamma ägde tillsammans med en annan familj. Han var en perfekt första häst för oss alla och hängde med på alla våra upptåg, vad vi än hittade på.
– När jag blev lite äldre köpte jag och min mamma en tävlingshäst till mig som hette Snarfari frá Kjartansstöðum. Han var min tävlingkompanjon under min juniortid.
– 2014 fick jag möjlighet att låna ett 4 årigt sto som heter Aska frá Auðsholtshjáleigu av min kompis Alexandra Bjärrenholt och hennes familj på Frihamra gård islandshästar. Aska var väldigt lovande med långa ben som hon inte riktigt lärt sig att få styr på ännu, men jag älskade henne från första gången jag provade henne.
– Nói frá Oddsstöðum är en valack som jag hade som elevhäst på Hólar under mitt första år. Honom hade jag i träning under tiden jag jobbade på Oddsstaðir och fick sedan låna med mig när jag började skolan. Elevhästen man använder i skolan ska vara mångsidig, med flotta gångarter, men även fin i lynnet och ska bland annat kunna grunderna i dressyr.
– Sól frá Halakoti är just nu den enda hästen som jag äger helt själv. Under våren 2018 var det en klasskompis till mig som frågade om det var någon som ville ha ett femårigt sto som hennes kompis behövde bli av med. Den tidigare ägaren hade flyttat från Island och ville hellre ge bort henne till någon som kunde ta bra hand om henne än att sälja henne billigt och eventuellt hamna hos någon som inte kunde ta hand om henne, eller ännu värre, hamna på tallriken (på Island är det vanligt att man äter hästkött så detta är inget ovanligt). I alla fall tackade jag ja till erbjudandet utan att veta riktigt vad jag gav mig in på och några veckor senare åkte jag och hämtade henne. En väldigt tunn, vettskrämd fux drevs in i stallet och jag undrade vad jag hade gett mig in på… Det tog ett tag innan ”Solis” kom till ro men efter en sommar ute på bete för att äta upp sig ordentligt så började hon sakta slappna av. Idag, ett år senare, sex år gammal, börjar hon bli en riktigt fin ridhäst och mitt mål är att kunna avelsvisa henne nästa vår.

Vilka är dina förebilder i hästvärlden?
– Många! Jag inspireras av många hästmänniskor inom olika typer av grenar, inte bara islandshästryttare. Jag försöker plocka det bästa från många olika och samla det till min egen ”erfarenhetsbank”. Om jag ska nämna några inom islandshästvärlden så vill jag nämna Aðalheiður Anna Guðjónsdóttir, hon är en otroligt duktig ryttare som rider sina hästar med fantastisk noggrannhet. Dessutom Anton Pall Nielson som arbetar som lärare på Hólar. Han är en av dom bästa instruktörer som jag ridit för och vet exakt vad som behövs för att få ut det bästa av både häst och ryttare.

Vad tycker du är viktigast när man håller på med hästar?
– Har man valt att hålla på med hästar så anser jag att det är vårt ansvar att se till att hästen mår bra. För att kunna veta när hästen mår bra behöver vi först och främst ha kunskap om hur hästen som djur fungerar.

Läs Sofias första blogginlägg här > > >

 

Sofia Hallin
Sofia Hallin

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.