NYHET! Sitsskolan med Mari Zetterqvist Blokhuis: ”Alla behöver jobba med sin sits”

Under vinjetten SITSSKOLAN kommer en av Sveriges ledande experter på ryttarens sits – Mari Zetterqvist Blokhuis – att blogga hos Ridenews framöver. Du kan läsa första inlägget här > > >

Varför ska man träna sin sits?
– Då får man bättre kommunikation med hästen, man har lättare att lyckas med det man vill göra i sin ridning och det gör mycket för hästens välbefinnande.

Hur kommer det sig att du började jobba med just sitsträning?
– Min första häst var så svårt att sitta på: Jag har ganska korta ben och hästen hade stort steg och jag upptäckte hur otroligt svårt det kan vara att sitta rätt. Jag kämpade på med min sits och har alltid tränat avsuttet också. Jag tränade också för Anders Lindgren för länge sedan och då fick vi sitsträning där vi longerades.
– Senare kom jag i kontakt med Eckart Meyners, som är en tysk rörelseforskare, och det öppnade en ny värld för mig. Sedan forskade jag själv på sitsen och i mitt projekt lärde jag mig ytterligare. Nu när jag har jobbat med att utveckla appen Riders Position Coach, där man kan se rent objektivt hur ryttaren rör sig, så har jag lärt mig ännu mer.

Vilka är de värsta felen man kan göra när det gäller sitsen?
– Att sitta snett är inte bra, då måste hästen kämpa emot hela tiden. Det inte är bra om ryttaren lutar sig bakåt, för det belastar hästens rygg extra och tar bort hästens naturliga energi. Och om man kniper med knäna och benen och inte kommer ner i sadeln blir det jobbigt för hästen. Man ser ofta att om man ber ryttaren slappna av och röra lite på sätet så börjar hästarna frusta.

Har du själv hittat den perfekta sitsen?
– Nej, nej, jag kämpar varje dag!

Finns det någon som har perfekt sits?
– Jag tror att alla behöver jobba med sin sits. När Ulla Håkanson var och tränade innan Strömsholmstävlingarna jobbade även hon med sitsen. Men Tinne Vilhelmson Silfvén och Mads Hendeliowitz har mycket bra sits. Och Charlotte Dujardin förstås.

Du kan läsa Maris första inlägg här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.