Per-Ola Forsberg

Per-Ola Forsberg: ”Sires of sires”

Hur väljer man egentligen en bra hingst? Den här gången får vi följa med Per-Ola Forsberg på ett intressant resonemang gällande hingstarnas betydelse för aveln.

– Det är inte ofta en hingst lämnar en avkomma som är lika bra som honom själv. Självfallet beror det även på stona, men inte bara. Hingsten kan både ha en belastning och en styrka i sin härstamning. Och det är inte alltid samma viktning emellan belastningen och styrkan om det gäller som tävlingshingst eller avelshingst. Att välja hingst till ett sto är inte en investering i en betäckning utan oftast i ett framtida försäljningsprospekt och då kan beloppen i slutändan bli stora samt hingstvalen helt avgörande, skriver Per-Ola Forsberg.

”Är immun”

Själv beskriver han att han numera är immun mot att välja hingstar som imponerar för stunden.

–Själv charmas jag just nu av hingsten Hotspot i Holland, eftersom jag var nyfiken på hingstar efter Hors la Loi och fann honom med mödernet Nabab de Reve – For Pleasure. Så kommer det hela tiden att vara; man ser otroligt fina hingstar både i Sverige och utomlands och för att inte trilla dit måste man först köra hingsten igenom sina urvalskriterier och se att den klarade dessa kriterier. Först därefter kan man tillåta sig fundera. Jag har gjort hingstval jag ångrat, men de jag verkligen ångrat är de där jag avvikit från mina urvalskriterier bara för att jag för stunden imponerats. Detta händer inte längre, jag är fullt vaccinerad och resistent mot snedsteg!

Men hur gör man då för att hitta den där perfekta hingsten? Om det kan du läsa mer om i Per-Olas blogg här på Ridenews. Inlägget hittar du här. 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.