Per-Ola Forsberg med några uppfödningar fux med ljus man Dazzzle, mitten Makebelieve, Chin to Chin blundar. Till höger stoet Baluna. Foto: Kim C Lundin / Privat

Per-Ola Forsberg tar rygg på de bästa i avelsarbetet

Ridenews bloggare Per-Ola Forsberg använder all sin erfarenhet från fullblodsvärlden och plockar upp kunskap från framgångsrika uppfödare. Denna gången handlar det om att välja avelssto.

Olika filosofier för att välja avelssto

Vad som är bästa strategin kring att välja ut ston för avel är en hel vetenskap. Och åsikterna bland uppfödare och branschfolk går isär. Bloggaren Per-Ola Forsberg har erfarenhet från fullblodsuppfödning och kan jämföra med hur lärdomarna därifrån kan appliceras i hans nuvarande hopphästavel. I alla sammanhang gäller att ta rygg på de som kan mer, har större framgång och verkar veta vad de sysslar med.

Per-Ola Forsberg lyssnar på legendariske uppfödaren, landslagsveterinären och hästkarlen Jan Greve från Holland. Känns inte namnet bekant? Då kan kanske de här ledtrådarna skaka liv i minnesbarken. Jan Greve ägde och hade stor del i hingsten Scandic tillkomst. Han var en av de drivande krafterna att ta in Lauries Crusador xx i europeisk gångartsavel. Framförallt hoppmänniskor hajar till inför hingsten Voltaire som gjort ett stort avtryck i hoppaveln. Läs mer om Jan Greve här.

I Per-Olas blogg utvecklar han varför det inte alltid är så enkelt och självklart att ta ett äldre meriterat hoppsto att sätta i avelsboxen. Han ger flera exempel på där det inte blivit fullt ut så bra som förväntat och varför det finns alternativa sätt. Låter det komplicerat? Inte alls, ta en kopp kaffe eller te och begrunda Per-Ola Forsbergs analys. Håller du med?

Per-Ola Forsbergs senaste blogginlägg

Här kan du följa bloggen kontinuerligt.

Per-Ola Forsberg: ”Hoppsporten är kvar på stenåldern i jaktsamhället”

Lika på ytan – unika på insidan

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.